Hlavní obsah

Kia: Žilina je klíčem k evropským trhům

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jen pár kilometrů od Žiliny ve Slovenské republice vyrůstá evropská továrna korejské automobilky Kia Motors. Ministerský předseda SR Mikuláš Dzurinda se v minulých dnech při své návštěvě Koreji setkal s předsedou představenstva skupiny Hyundai-Kia Mong-Koo Chungem. Oba se shodli, že slovenský závod je pro automobilku klíčem k evropským trhům.

Článek

Továrna se začala stavět loni v dubnu a vyžádá si investici ve výši 1,1 miliardy dolarů. "Nyní probíhají stavební práce s tím, že začátkem července budou instalovány výrobní linky," informoval Novinky Patrik Fanc z Kia Motors Czech. Závod by měl ročně vyrábět 300 tisíc automobilů pro Evropu.

V Žilině se podle Fance budou vyrábět dvě novinky spadající do segmentu C a SUV. Oba jsou určeny výhradně pro evropské trhy. O tom, že evropský zákazník je pro korejskou automobilku velmi zajímavý, svědčí i výsledky za loňský rok. Kia do Evropy dovezla téměř 265 tisíc aut. Letos se očekává nárůst o 59 procent na přibližně 425 tisíc vozů.

Dovoz vozů Kia do Evropy
Rokpočet ksnárůst %
2003155 229-
2004264 87270,6
2005*425 00052,9
* - odhad
Zdroj: Kia Motors

V květnu Kia v Evropě prodala 26 489 vozů, což představuje meziroční nárůsto ve výši 52,9 procenta. V březnu letošního roku Kia Motors překročila hranici 5 miliónů vyvezených vozů. Pětimiliontým vyvezeným vozem byl model Picanto, který zamířil do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám