Hlavní obsah

Ke stížnosti GTS na Eurotel a T-Mobile se přidaly další společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již více než týden šetří antimonopolní úřad podnět společnosti GTS. Ve středu stížnost, podle níž se mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile chovají diskriminačně, když odmítají snížit propojovací cenu volání z pevného na mobilní telefon, zaslaly Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže další společnosti.

Foto: Josef Zajíc

Michal Slaný v Domově důchodců Budoucnost.

Článek

Představitelé Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) na setkání s novináři uvedli, že ke stížnosti GTS se připojily také společnosti Contactel, Aliatel, Czech On Line a Tiscali. "V otázce snížení cen za propojení z pevných do mobilních sítí jsme doposud vyvinuli velké úsilí s cílem dosáhnout dohody mezi operátory. Názory na výši cen jsou však natolik odlišné, že jsme byli nuceni obrátit se na ČTÚ a ÚOHS," řekl předseda APTVS Svatopluk Novák.

Současná maximální cena stanovená Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) na 3,66 koruny za minutu je podle provozovatelů příliš vysoká a měla by se snížit až na 80 haléřů. Vysoká cena propojení podle asociace nahrává rychle rostoucímu užívání mobilních telefonů, zatímco zavádění nových stanic telefonních linek stagnuje. "Věřím, že i v České republice se k této problematice postaví příslušné organizace čelem a že v brzké době dojde ke snížení cen za propojení," dodal Novák.

Mobilní operátoři se brání, že propojovací ceny odpovídají nákladům. Mluvčí společnosti T-Mobile ČTK řekl, že současný strop 3,66 Kč ani nepokrývá náklady na propojení, které prý činí asi čtyři koruny. Také Diana Dobálová z Eurotelu řekla, že současná cena odpovídá nákladům. Pouze Český Mobil již dříve připustil, že odpovídající hodnota by se mohla pohybovat mezi dvěma a třemi korunami; také on ale odmítá cenu 80 haléřů, kterou navrhuje druhá strana.

Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS)
V České republice působí od poloviny roku 1999. APVTS sdružuje nejvýznamnější telekomunikační společnosti působící v České republice a jejími řádnými členy jsou následující společnosti: Aliatel, Contactel, Czech On Line, ČD - Telekomunikace, České radiokomunikace, Český Telecom, eTel, GTS Czech, InWay, TransgasNet, Telenor, TELE 2 a Tiscali, mezi přidruženými členy jsou operátoři: BT, Pragonet, Option One a Ovanet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám