Hlavní obsah

Komerční bance v pololetí klesl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 2,9 procenta na 8,1 miliardy korun. Celkové výnosy se jí snížily o 5,6 procenta na 18,1 miliardy Kč. Banka, jejímž hlavním majitelem je francouzská Société Générale, zveřejnila neauditované konsolidované výsledky ve čtvrtek na svém webu. Podle banky čistý úrokový výnos klesl hlavně kvůli zvýšení průměrných nákladů na vklady, zatímco čistý příjem z poplatků a provizí mírně vzrostl díky větším transakcím klientů a zvyšujícím se investicím zákazníků do podílových fondů.

Foto: David W Cerny, Reuters

Logo Komerční banky

Článek

„Výsledky prvního pololetí ukázaly řadu pozitivních trendů ve vývoji obchodních objemů a neúrokových výnosů. S ohledem na vynikající kvalitu úvěrového portfolia jsme mohli rozpustit část vytvořených opravných položek, což vnímáme jako výjimečnou situaci,“ uvedl k pololetním výsledkům KB její generální ředitel Jan Juchelka.

Úvěry klientům se proti loňskému prvnímu pololetí zvýšily o 3,3 procenta na 794,6 miliardy korun. Z toho půjčky na bydlení byly meziročně vyšší o 3,4 procenta a spotřebitelské úvěry o 6,6 procenta vyšší.

Vklady klientů meziročně klesly o 2,9 procenta na 994,7 miliardy korun. „Konkurence o vklady na trhu zůstala silná. Klienti rovněž často přesouvali své vklady z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí účty,“ uvedla banka a doplnila, že vklady občanů v KB byly meziročně nižší o 6,7 procenta, činily tak 323,7 miliardy korun, a vklady korporátních a podnikatelských klientů klesly o 0,2 procenta na 610,9 miliardy korun.

České spořitelně klesl v pololetí zisk

Ekonomika

Vlivem toho, že klienti hledali vyšší zhodnocení svých peněz na spořicích a termínovaných účtech a v podílových fondech, stoupl ale objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění o 14,6 procenta na 235,6 miliardy korun.

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku, týká se jí tedy daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Meziroční pokles čistého zisku v pololetí zaznamenaly i některé další banky. České spořitelně se snížil o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

Raiffeisenbank klesl v pololetí zisk o 21 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám