Hlavní obsah

Každý desátý Čech pracuje pravidelně i v neděli

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

„Neděle je od slova nedělat. To se odpočívá, navštěvují přátelé, ani na zahradě se nic hlučného a těžkého nedělá a já chodím do kostela, takže se mnou nepočítej,“ říká svému parťákovi starší stavební technik od Prahy, když řeší naléhavou realizaci poptávek. Jenže pro každého desátého Čecha tohle neplatí – pracuje i v neděli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Neděli v práci pravidelně tráví každý desátý zaměstnanec,“ potvrzuje Český statistický úřad (ČSÚ). Práce v neděli, a tím není myšleno něco kutit na chalupě nebo na zahradě, se pravidelně nebo občas týká čtvrtiny zaměstnaných Čechů, což je 1,3 milionu lidí.

O víkendech ještě chodím uklízet turistické chatky, abychom s manželem vyžili
Martina, Polička

Je to pořád hodně, ačkoliv podíl pracujících o nedělích klesl za patnáct let z 30 na 25 procent zaměstnaných. Ti si však ono křesťanské přikázání „Budeš zachovávat den odpočinku“, z něhož tradiční neděle vychází, musí naplnit jiný den v týdnu.

Nejvíce v neděli dělají zaměstnanci v maloobchodu.

Průměrná mzda vzrostla o 11 procent na 38 275 korun

Ekonomika

Nedělní směna je potkává pravidelně. Stejně jako v průmys­lu, energetice, u zdravotníků, u policistů, hasičů či v médiích. Neděle je běžně pracovní také pro zemědělce.

Víkendové brigády

„Rád bych v neděli odpočíval, ale mně jistou mzdu nikdo neposílá. A počasí je nevyzpytatelné, stejně jako někdy technika. Takže se nezastavíme ani v neděli, i když nevstáváme ve čtyři ráno jako přes týden,“ říká pětatřicetiletý soukromý zemědělec a ovocnář rodinné farmy nedaleko Pardubic.

Mnozí lidé chodí o víkendech, včetně neděle, na brigády. Po škole nebo ještě k zaměstnání v týdnu. Sobotní a nedělní brigády se často nabízejí v expedici anebo v pohostinství.

Firmám chybí zaměstnanci, chtějí změnu trhu práce

Ekonomika

Například restaurace v Hradci Králové hledá právě na víkendy pokojskou, a to na celý rok. Platí sto až sto dvacet korun čistého na hodinu, k tomu nabízí slevu na jídlo. Kromě restaurace zde čeká víkendovou uklízečku ještě sedm pokojů včetně praní prádla, žehlení, popřípadě další pomocné práce v areálu.

„Starám se o starší paní coby domácí pečovatelka a o víkendech ještě chodím uklízet turistické chatky. Manžel skončil ve fabrice po úrazu oka, čekáme, zda dostane důchod, je na pracáku a občas vypomáhá na trhu, ale z toho bychom nevyžili,“ shrnuje své důvody osma­třicetiletá Martina z městečka nedaleko Poličky.

Covid zamíchal atraktivitou oborů

Finance

Víkendové brigády nejsou ale jen u manuálních činností. Například velká česká úvěrová společnost právě na víkendy hledá do Brna vysokoškoláky v oblasti IT pro správu a monitoring systémů.

Příplatek i náhradní volno

Zaměstnancům státní a veřejné správy a služeb náleží za hodinu práce v sobotu nebo v neděli příplatek k platu ve výši 25 procent průměrného hodinového výdělku.

„Zákoník práce přitom nerozlišuje mezi zaměstnanci, kteří v sobotu či v neděli pracují výjimečně, a zaměstnanci, u nichž nejsou soboty a neděle standardními dny pracovního klidu a kterým na ně podle rozvrhu připadají opakovaně plánované pracovní směny a jsou pro zaměstnance běžným pracovním dnem,“ připomíná portál epravo.cz.

Lidí nad padesát let bez práce opět přibylo

Ekonomika

Kompenzační příplatek za práci v sobotu a v neděli tedy musí být poskytnut za každou práci v sobotu a v neděli, bez ohledu na rozvrh směn.

Rovněž zaměstnancům náleží za práci přesčas v sobotu a neděli náhrada.

„Pokud je pro zaměstnance práce v sobotu a v neděli prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konanou mimo rámec rozvrhu pracovních směn, náleží zaměstnanci za práci v sobotu a v neděli rovněž kompenzace za práci přesčas. Tou může být i poskytnutí náhradního volna,“ připomíná portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám