Hlavní obsah

Kauza Fischerových boeingů se vrací. Podnikatel požaduje po Česku miliardy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) zahájila mezinárodní arbitráž proti Česku. Ministerstvo financí o tom v pondělí informovalo na svém webu. V AMF má většinový podíl český podnikatel Václav Fischer. Firma požaduje 3,1 miliardy korun (125,17 miliónu dolarů) za dopravní letadla zadržená před jedenácti lety při konkurzu na Fischerův majetek.

Foto: ČTK

Boeing 737 300 letecké společnosti Fischer Air na snímku v době, kdy zajišťoval přepravu pro cestovní kancelář Fischer.

Článek

Firma se odvolává na dohodu o vzájemné ochraně investic mezi Českem a Německem. Fischerova společnost státu nabídla mimosoudní vyrovnání. Zástupci České republiky to však odmítli.

„Z podkladů, které máme k dispozici, se domníváme, že právní pozice České republiky je silná. Proto jsme také zamítli žádost o mimosoudní vyrovnání,“ uvedla ředitelka odboru Mezinárodní právní služby Marie Talašová.

Foto: René Volfík, ČTK

Podnikatel Václav Fischer (na snímku z roku 2003)

Fischerova AMF se už dříve soudila u českých soudů o 334 miliónů korun jako náhradu ušlého nájemného za dvě letadla společnosti Fischer Air.

Letadla chátrala léta

Dva Fischerovy Boeingy 737 pětapadesát měsíců chátraly na ruzyňském letišti. Ke konci na nich museli pracovat technici, aby byla letadla schopna letu.

Letadla nakonec v roce 2010 v dražbě získala americká společnost AerSale. Prodejní cena strojů přesáhla částku dva milióny dolarů (zhruba 50 miliónů korun), což byl zlomek původní hodnoty.

Dvě letadla získala společnost Fischer Air v dubnu 1997. První komerční let se uskutečnil na lince Praha–Palma de Mallorka. Po krachu firmy se o letadla vedly roky soudní spory. Nárok si na ně činili jak konkurzní správci Fischerova majetku, tak jeho německá firma AMF.

Dlouholeté spory s Komárkem

Problémy Fischerových společností sahají až do roku 2003, kdy Obvodní soud v Praze vyhlásil exekuci na majetek společností Fischer, s.r.o. a Fischer Air.

Do exekuce se dostal i majetek Václava Fischera jako fyzické osoby.

Následně Fischerovu cestovní kancelář ovládla K Capital Group podnikatele Karla Komárka, která později navýšením kapitálu Fischera připravila o jakýkoliv vliv na chod společnosti. Navýšení kapitálu Fischer neúspěšně napadl u soudu.

V roce 2005 v důsledku sporů s Komárkem uvalil Městský soud v Praze konkurz na Fischerův majetek. V roce 2008 konkurz zrušil Nejvyšší soud s tím, že do konkurzu Fischera poslal již dříve soud v Německu. Soud v Hamburku pohledávky Komárkových firem zamítl.

Fischer zároveň vyhrál v soudním sporu o používání jeho jména v názvu společnosti. Později cestovní kanceláři Fischer přesto udělil souhlas jméno i nadále používat.

Česko čelí 13 arbitrážím za 10 miliard

Česko v současnosti čelí dalším dvanácti mezinárodním arbitrážím, jejichž nároky přesahují celkem sedm miliard korun.

Sedm arbitráží se týká investic do obnovitelných zdrojů energie. Dosud bylo podle údajů ministerstva financí proti Česku ukončeno dvacet arbitráží.

Probíhající arbitráže proti ČR
Jméno žalobceV čem podle investora spočívalo porušení závazků ČRŽalovaná částka
Skupina firem podnikajících v oblasti solárních elektrárenLegislativní změny v oblasti obnovitelných zdrojů energiecca 3 mld. Kč
Anglia Auto Accessories LimitedÚdajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezucca 40 mil. Kč
I. P. Busta a J. P. BustaÚdajná pochybení Policie ČR a českých soudů při procesu zajištění a předání žalobcova majetkucca 177 mil. Kč
A11Y LtdÚdajně nedostatečná výše příspěvků na pomůcky pro nevidomé a zrakově postiženécca 565 mil. Kč
WNC Factoring Ltd.Údajné pochybení České republiky-ministerstva financí v procesu privatizace společnosti Škodaexport a.s.cca 90 mil. USD
WCV Capital Ventures Cyprus Limited, Channel Crossings LimitedRušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálůcca 1 mld. Kč
zdroj: Ministerstvo financí ČR

Celkem čtrnáct arbitráží skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže Česko prohrálo.

Nejnákladnější arbitráží byl pro český stát spor se společností CME ohledně investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám