Hlavní obsah

Kapsle pro sportovce obsahovaly nepovolený yohimbin, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila při kontrole internetového prodeje nabídku na doplněk stravy obsahující látku yohimbin, která je v lécích vázána pouze na lékařský předpis. Uvedla to Petra Hoferková ze SZPI.

Článek

Podle Hoferkové šlo o výrobek ADIPOKILL pocházející ze Spojených států. „Výrobek je deklarován jako multifunkční spalovač tuků a je určen zejména pro sportovce,“ informovala s tím, že do Česka ho dovezla kyjovská firma SCITIC NUTRITION v množství 27 balení. Jedno balení pak obsahuje 108 kapslí.

Ministerstvo zdravotnictví řadí yohimbin mezi látky se silným farmakologickým účinkem. Jeho použití je možné pouze v lécích vázaných na lékařský předpis. „U doplňků stravy a potravin pro sportovce, které jsou volně prodejné, je přídavek yohimbinu nepřípustný,“ připomněla Hoferková.

Z tohoto důvodu byl přípravek zakázán a nařízeno jeho stažení z tržní sítě. „Inspekce varuje spotřebitele, kteří si tento přípravek již zakoupili, před jeho konzumací,“ zdůraznila Hoferková.

Výsledky šetření týkající se tohoto přípravku byly zaslány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na tento doplněk stravy upozornil i ostatní členské státy Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám