Hlavní obsah

Kanada bude mít na bankovce poprvé „svou“ ženu, bojovnici proti rasismu Desmondovou

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada bude mít poprvé v historii na bankovce Kanaďanku. Na desetidolarovce se na konci roku 2018 objeví bojovnice proti rasové segregaci Viola Desmondová. Ve čtvrtek o tom informoval server Bloomberg.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Ministr financí Bill Morneau (vpravo) s Wandou Robsonovou v Kanadském muzeu civilizace. Nalevo guvernér Bank of Canada Stephen Poloz a ministryně pro ženské otázky Patty Hajduová.

Článek

Desmondová vzešla z 26 300 nominací široké veřejnosti a následného užšího výběru ze 461 kandidátů, kteří splňovali oficiální kritéria. Cílem výběru od začátku bylo vybrat významnou ženskou osobnost.

Vítěznou kandidátku oznámili guvernér kanadské centrální banky Bank of Canada Stephen Poloz a ministr financí Stephen Poloz na slavnostním vyhlášení v Kanadském muzeu civilizace v Gatineau. Účastnila se i sestra Desmondové Wanda Robsonová.

„Kanaďané nám dali najevo, že jsme měli velké zpoždění,“ komentoval výběr první Kanaďanky guvernér národní banky Poloz.

Průkopnice hnutí za občanská práva

Viola Desmondová bojovala ve čtyřicátých letech dvacátého století proti rasové segregaci v kanadské provincii Nova Scotia. Stala se tak průkopnicí hnutí za občanská práva, které se v sousedních Spojených státech rozmohlo o desetiletí později díky aktivistce Rose Parksové.

Kanada měla po většinu své historie na bankovkách muže s významnou výjimkou oficiální hlavy státu, kterou je britská královna Alžběta II. Poprvé v dějinách však budou mít na bankovkách kanadskou osobnost ženského pohlaví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám