Hlavní obsah

Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Vojáčka

Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal ve středu generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Jurečka byl pověřen řízením resortu zemědělství do doby, než bude jmenován ministrem Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který se nakazil koronavirem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Odvolaný generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Josef Vojáček

Článek

„Lesy České republiky spravují polovinu všech našich lesů a mají zásadní vliv nejen na boj s kůrovcem, ale i obnovu našich lesů a jejich adaptaci na klimatickou změnu. Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region, a podle toho přijímat efektivní opatření v místě. Bohužel změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ,“ zdůvodnil Jurečka Vojáčkovo odvolání.

LČR při reorganizaci mimo jiné nahradily svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství podle Jurečky vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ.

Mimo nevydařené transformace státního podniku do nové organizační struktury oblastních ředitelství patří k důvodům odvolání generálního ředitele i některá další manažerská pochybení a personální politika, uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Strategickým firmám státu loni klesl čistý zisk o 42 procent

Ekonomika

Vojáčka jmenoval do funkce ředitele Lesů ČR v roce 2018 tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman.  Předtím působil coby ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky. „Děkuji všem zaměstnancům a partnerům Lesů ČR za spolupráci, zvládnutí kalamity a překonání zřejmě nejkrizovějšího období podniku. Svému nástupci přeji hodně úspěchů," sdělil Vojáček ČTK. Mluvčí podniku Eva Jouklová uvedla, že podnik rozhodnutí ministra respektuje.

Ministerstvo zatím neuvedlo, kdo Vojáčka ve vedení podniku vystřídá, podle informací ČTK by mělo jméno nástupce zveřejnit odpoledne. Podle serveru Seznam Zprávy by podnik měl vést dočasně pověřený ředitel, kterým by měl nejspíše být Jiří Groda, jenž je nyní lesním správcem Lesní správy Vítkov na Opavsku.

Josef Vojáček je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně. Působil i v akademické sféře jako člen vědecké rady Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

LČR obhospodařují více než 1,2 milionu hektarů lesů. Loni státní podnik kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos celkovou těžbu po několika předchozích korekcích směrem dolů očekává kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Díky rostoucím cenám dřeva se vrátil v letošním prvním pololetí do zisku 680 milionů korun. Loni ve stejném období LČR vykázaly ztrátu 480 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám