Hlavní obsah

Jurečka chce snížit podporu v nezaměstnanosti. Lidé si mají hledat práci rychleji

Podpora v nezaměstnanosti by se podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla snížit. Je podle něj „poměrně štědrá“ v porovnání s tím, že v Česku je nízká nezaměstnanost a velká poptávka po zaměstnancích. Lidé by si podle něj měli hledat práci rychleji.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Abychom lidi motivovali si hledat práci velmi rychle. Pracujeme na tom návrhu a chci, abychom jej dokázali uvést v účinnost třeba v průběhu prvního pololetí příštího roku,“ podotkl Jurečka.

O opatřeních, jak zpomalit současné rychlé zadlužování státu, jednala ve středu večer vláda a Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Konkrétní podoby opatření se podle něj na schůzce neřešila a bude teprve potřeba jej rozpracovat.

Podpora v nezaměstnanosti je první dva měsíce, kdy je člověk nezaměstnaný, 65 procent předchozího průměrného platu. Druhý až čtvrtý měsíc je to 50 procent této sumy a následně 45 procent. Celková doba, kdy člověk podporu pobírá, je 5 měsíců u lidí mladších 50 let, osm měsíců u lidí mezi 50 a 55 lety a 11 měsíců u lidí starších 55 let.
Pokud zaměstnanec není schopen doložit příjmy předchozího zaměstnání, odvíjí se podpora od průměrné mzdy. Z ní se pak dostává 15, poté 12 a dále 11 procent.

Kromě podpory v nezaměstnanosti se řešil i kurzarbeit, tedy zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy. Podle Jurečky je v tomto případě silná shoda. „Velmi konkrétně jsme se posunuli v otázce úprav jeho parametrů,“ řekl vicepremiér. Dodal, že když už se pomoc aktivuje a bude finančně náročná, tak by měla být i finančně návratná.

Anketa

Měl by stát snížit podporu v nezaměstnanosti?
Ano
60,8 %
Ne
39,2 %
Celkem hlasovalo 23148 čtenářů.

Dvouhodinové jednání se v první části zabývalo úsporami, ve druhé aktuální pomocí hlavně firmám v boji s vysokými cenami energií. „Debatovali jsme materiál, který se jmenoval ‚Jak pomoci průmyslu a přitom nezruinovat státní kasu‘, což je velice důležité,“ řekl koordinátor NERV a šéf státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Nezaměstnanost v ČR podle údajů Úřadu práce v září mírně stoupla na 3,5 procenta ze srpnových 3,4 procenta. Stále zůstává nejnižší v EU.

Do důchodu později, školné na univerzitách. Experti radí, jak zachránit hospodaření státu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám