Hlavní obsah

Jízda na Moskvu. Řidiči kamiónů hrozí blokádou ruské metropole kvůli mýtnému

Ruští řidiči chtějí vyhrotit svůj protest proti zavedení mýtného blokádou hlavního města. Mohlo by jít o jeden z největších hospodářských protestů od nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta, píše britský The Telegraph. Policisté ale kamióny při jejich „jízdě na Moskvu“ po cestě zastavují.

Foto: Profimedia.cz

Řidič kamiónu v Rusku protestuje proti mýtnému

Článek

Protesty řidičů proti mýtnému začaly v různých částech Ruska už před dvěma týdny, vláda ale nehodlá ustoupit. Organizátoři chtěli nákladními auty zablokovat okolí Moskvy už v pondělí, ale policie několik konvojů směřujících do metropole zastavila.

„Zastavují kamióny až 500 kilometrů od Moskvy, což je naprosto nelegální. Řidiči neporušili žádná dopravní pravidla, jen využívají práva protestovat,“ řekl britskému listu jeden z organizátorů protestů, Alexandr Lušavin. „Protestujeme, protože potřebujeme živit rodiny,“ dodal.

Kamióny se snaží dostat k hlavnímu městu po vedlejších silnicích. „Zjistíme, kolika se podařilo prorazit, pak rozhodneme o dalších krocích,“ dodal Lušavin.

Protesty řidičů začaly poprvé už 24. listopadu. V Petrohradu se řidiči asi 300 kamiónů pohybovali hlemýždím tempem a vyhrožovali, že své vozy zapálí, pokud je "nenechají pracovat".

Protestující dostávají pokuty

Na Uralu řidiči několika desítek kamiónů a dodávek zablokovali silnici vedoucí do Jekatěrinburgu tím, že ustavičně přecházeli přes cestu. Když je policisté přiměli uvolnit jízdní pruh autům, jeden z šoférů kopnul do projíždějícího automobilu, jehož řidič okamžitě zastavil, vyskočil z vozu a pustil se do šoféra pěstmi.

"Úřady neprojevují žádnou ochotu vyjít vstříc nespokojeným truckerům a zrušit či zmírnit nová pravidla," napsal tehdy server Newsru.com o dosavadní neúčinnosti protestů proti mýtnému.

Mýtné na federálních trasách funguje v Rusku od půlky listopadu, a to ve výši 1,53 rublu (asi 0,60 Kč) za kilometr, ale už od 1. března se má platit dvojnásobek. Pokutovat za neplacení mýtného se má od 1. května.

Nicméně podle médií policisté už potrestali víc než padesátku protestujících řidičů pokutami, udělenými pod různými záminkami, například za nečitelné poznávací značky či nesprávné používání světel.

Reklama

Výběr článků

Načítám