Hlavní obsah

Jednání zemědělců s vládou budou pokračovat, červnový protest zatím platí

Vyjednávání mezi ministry zemědělství, financí a zástupci zemědělců ani ve středu konkrétní výsledek nepřineslo. V plánu zatím zůstává i protest, který zemědělci kvůli atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica přesunuli ze středy na 4. června.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Musíme jej projednat s našimi orgány a ostatními organizacemi,“ řekl k chystanému protestu Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu.

Zástupci zemědělských svazů a vlády hledali na středečním jednání podporu pro české zemědělce a farmáře. Svazy mají dlouhodobě pocit, že se vláda ani samotné ministerstvo zemědělství jejich problémy dostatečně nezabývají.

„Mluvili jsme s ministry o tom, že jsou i tací, kteří prodávají půdu a zbavují se zvířat. Celá řada zemědělců si brala provozní úvěry. V letošním roce je to ještě markantnější,“ sdělil prezident Agrární komory Jan Doležal. Jedním z důvodů je podle něj slabá státní podpora.

Lidé námi a naší prací opovrhují, tvrdí protestující traktorista

Domácí

„Bylo to velmi konstruktivní jednání,“ popsal schůzku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Další jednání by měla proběhnout na začátku června. Ministerstvo financí si potřebuje ujasnit, jak se k návrhům zemědělců postaví.

Podle Výborného mohou zemědělci počítat v letošním roce s podporou nad rámec státního rozpočtu ve výši dvou miliard korun. „Nebude to podpora plošná, bude mířit na středně velké podniky, kde jsou problémy největší,“ konstatoval Výborný.

Zemědělci ale tyto peníze jako pomoc nevnímají. Podle Pýchy je to jen přesun prostředků, které by podniky dostaly v následujících letech, nikoli nová podpora. Plán počítá jen s jejich dřívějším čerpáním.

Budou se kvůli mrazu pěstovat jiné meruňky? Může to být cesta, míní odborník

Věda a školy

Výběr článků

Načítám