Hlavní obsah

Lidé námi a naší prací opovrhují, tvrdí protestující traktorista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj

Václav Vetengl dělá traktoristu třicet let. Ve středu se zapojil do protestů zemědělců. Vadí mu především to, jak lidé přistupují k jeho profesi. „Opovrhují námi i naší prací,“ řekl.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Traktorista Václav Vetengl se zúčastnil středečního protestu.

Článek

V současnosti je zaměstnancem Zbirožské akciové společnosti na Rokycansku. „Když jsem jako mladý kluk začínal, na vesnicích se k nám chovali úplně jinak, přátelsky. Dneska si tam připadám skoro jako kriminálník. Je neskutečné, co dokážou hlavně lufťáci vymyslet,“ řekl Vetengl.

Podle něj si lidé často na zemědělce stěžují, v lepším případě volají na obec, v horším rovnou na policii. „Stačí jim, když jenom projedeme traktorem kolem. Všechno jim smrdí, vadí. Nelíbí se jim, že používáme obecní cesty, že jim je ničíme. Ale po těch jezdí i lesáci a další technika, která vůbec není naše,“ upozornil muž.

Připadá mu, že nálada ve společnosti se zásadně změnila. A svou vinu podle Vetengla nesou média i politici. „Nás v lásce nikdo nemá. Malé děti nám zamávají, starší už námi opovrhují,“ zopakoval traktorista. Tvrdí, že o problémech v zemědělství mnozí ani netuší, i proto vyrazil na středeční protest spolu s kolegy.

Kolona zhruba 30 traktorů vyjela ráno z Chválenic a zamířila do Plzně, konkrétně k obchodnímu centru Dvořák na Slovanech. „Chtěli jsme se dostat víc k centru, aby si nás lidi všimli,“ vysvětlil šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma. Další skupiny se zformovaly v Třemošné na severním Plzeňsku a Klatovech.

Traktory znovu zamířily z polí do ulic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám