Hlavní obsah

Jednání tripartity skončilo sporem o její fungování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční jednání tripartity, tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů, skončilo sporem o fungování těchto schůzek a bylo předčasně ukončeno. Zaměstnavatelé a odboráři, kteří většinou stojí proti sobě, ze schůzky tentokrát postupně společně ze stejného důvodu. Nelíbí se jim postoj vlády k podobným jednáním. Svaz průmyslu a obchodu dokonce mluví o odchodu z tripartity.

Článek

Podle Ondřeje Jukla z Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartita), přicházejí materiály k jednání s nedostatečným časovým předstihem. Mnohé jsou navíc už vládou schválené, i když tripartita má sloužit k tomu, aby zbylé strany na ně řekly svůj názor. To alespoň tvrdí zaměstnavatelé a odboráři.

Vláda to vidí jinak. "Předčasné ukončení dnešního jednání nic nevyřeší, pouze posune možnost projednat body, které byly na programu. Vláda projednává značné množství materiálů v omezeném čase, zaměstnanci a zaměstnavatelé mají právo se k nim vyjádřit v rámci řádného připomínkového řízení," reagoval za vládu vicepremiér Martin Jahn.

Na programu jednání byl dnes například zákon o životním minimu, který už schválila vláda a má dokonce i po prvním čtení ve Sněmovně.

Změnit nebo vystoupit

Místopředseda Svazu průmyslu a obchodu Karel Šperlink posléze řekl, že pokud vláda svůj postoj k partnerům nezmění, svaz odejde. Podle něj dnes nemělo smysl vůbec jednat. Předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner poznamenal, že cílem není z tripartity vystoupit, ale přimět vládu ke spolupráci.

V podobné situaci byli zástupci tří stran, které se scházejí především nad zákony související s pracovními a sociálními podmínkami, už několikrát. V některých případech se na jednání nedostavili ministři, kteří měli přijít, jindy některá ze stran nesouhlasila s projednávaným bodem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám