Hlavní obsah

Jedna růže za 150. Květiny výrazně zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny s novým rokem markantně zdražily. Z řezaných kytek nejvíce chryzantémy a gerbery, rostliny ve květníku někdy i na dvojnásobek. Podle prodejců to souvisí s drahými energiemi a absencí lokálních pěstitelů. Obchodníci v Nizozemsku se navíc dobře naučili, kdy jsou v tuzemsku svátky, a tehdy ceny ještě o něco vyšponují. Na některých místech v Praze se na Valentýna prodávala jedna růže až za 150 korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V současné době jsou v kurzu tulipány. V tomto brněnském květinářství co kus, to 39 korun

Článek

„V Nizozemsku, odkud pochází nejvíce řezaných květin, mnoho pěstitelů kvůli energetické krizi skončilo, což se samozřejmě projevuje na evropském trhu,“ řekl Právu Marin Huszár, člen květinářské rodiny, která provozuje mimo jiné i prodejnu v srdci Brna.

Loni stála gerbera 55, letos 85 korun
majitelka květinářství v Českých Budějovicích

Někteří zákazníci si při současných cenách nechávají vázat menší kytku. Podle Huszára by pomohla zkrotit ceny nabídka od zdejších pěstitelů. V Brně se sice už někteří objevují, ale zatím je to málo.

Ve složité situaci se ocitla hlavně malá květinářství, jimž po nutném zdražení ubývá zákazníků. „Jen za leden jsem oproti loňsku zaznamenala na tržbách propad o patnáct tisíc korun,“ řekla Právu majitelka malého květinářství v Českých Budějovicích, která nechtěla být jmenována.

Více než polovina Čechů nakupuje potraviny zásadně ve slevách

Finance

I podle ní je problém v cenách v Nizozemsku, odkud květiny nakupuje. „Například loni na MDŽ stála jedna řezaná gerbera 55 korun, letos na Valentýna, což je srovnatelné, už 85 Kč. U kytek v květináči je někde cena i dvojnásobná,“ potvrdila českobudějovická květinářka.

Upozornila, že v minulých letech se například před Valentýnem nákupní cena kytek zvedla, ale pak se zase upravila na původní hodnotu. „Letos se ale ceny zpátky nevrací,“ podotkla.

„My s malými květinářstvími nemáme ani výhodu množstevních slev, jako je tomu u větších řetězců,“ posteskla si a dodala, že květiny teď nakupuje nikoliv podle zájmu zákazníků, ale především podle ceny.

Plzeňské květinářství Fišer na Roudné zvedlo ceny v průměru o dvacet procent. „Dodavatelé, hlavně z Holandska, markantně zdražili. Nákupní cena stoupla o třicet procent, na což my musíme také reagovat,“ vysvětlila majitelka obchodu Helena Ottová.

Nárůst je znát například u oblíbených a dříve levných kytek, jako třeba chryzantém. Jeden kus tady aktuálně stojí 59 korun, ještě loni na podzim to bylo o desetikorunu méně.

Inflace vzrostla na 17,5 procenta

Ekonomika

Podle Ottové nakupují především středně příjmoví klienti. „Ti, kteří mají hluboko do kapsy, k nám nechodí. Buď kytky vůbec nekupují, nebo je pořizují v supermarketu,“ dodala majitelka. Relativně levně lze ještě pořídit alespoň tulipány, třeba v Brně jsou k mání za 39 korun.

„Mírně jsme zdražili. Před Valentýnem, teď před MDŽ a také před všemi dalšími významnými dny je to tak každoročně. Holanďané, od kterých květiny nakupujeme, dobře vědí, kdy jsou u nás svátky, a pokaždé v té souvislosti krátkodobě zvýší ceny. Na to pochopitelně musíme reagovat,“ popsal Právu majitel květinářství v ulici Generála Svobody v Šumperku Pavel Černý.

Podle jeho povědomí v Česku už žádná významná produkce není. Například kolumbijské růže před Valentýnem v Šumperku prodávali za 80 korun. „Jejich cena šla nyní nepatrně dolů, ale v příštích dnech očekávám nárůst zase zhruba o sedm až deset korun,“ zakončil Černý.

Valentýnské růže jsou letos jiné a bohužel i dražší

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám