Hlavní obsah

Je válka a banky odmítají zbrojovkám půjčovat peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zbrojařské firmy mají potíže se získáváním bankovních úvěrů, které by jim v době války na Ukrajině a zvýšené poptávky pomohly rozšířit výrobu či jinak se rozvíjet. Banky svůj zamítavý postoj zdůvodňují vnitřními pravidly, které jim zakazují půjčovat na výrobu zbraní a munice. Některé tento sektor z etických důvodů nefinancují už dlouhodobě.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Situace je beze změny, to znamená stále špatná,“ řekl Právu Daniel Selichar, ředitel firmy Laugo Arms Czechoslovakia, která u Brna vyrábí pistole pro speciální složky armád či sportovce.

Už na jaře Selichar upozorňoval na to, že výrobní kapacity firmy nestačí uspokojovat poptávku. Firma má problémy se sháněním úvěrů, v minulosti však pro ni bylo složité získat i běžný účet.

Na problémy s financování naráží i společnost STV Group, ze které na Ukrajinu míří tanky nebo munice. Nejenže jí banky neposkytly úvěry, v některých případech, jak už dříve upozornila Česká televize, jí také znemožnily platební styk se zahraničím. „Situace se nijak za poslední rok nezměnila,“ sdělil nyní Právu ředitel speciálních projektů firmy Pavel Beran.

Česká zbrojovka Excalibur Army hlásí rekordní tržby. Čistý zisk je sedminásobný

Ekonomika

Cestu k penězům si ale zbrojovka přece jen našla. „Rád bych vyzdvihl velmi vstřícný a proaktivní přístup státem ovládané České exportní banky, která si uvědomuje význam zbrojního průmyslu, a nemá tak problém s financováním společností z našeho odvětví,“ uvedl Beran.

„Všeobecně se dá konstatovat, že v případech, kdy se jedná o obchod s vojenským materiálem, je situace stále stejná. Vzhledem k pravidlům zahraničních vlastníků českých bank může být financování tohoto typu obchodů obtížné,“ potvrdila i marketingová ředitelka Omnipolu Marika Přinosilová.

Odkaz na etický kodex

Část bank upozorňuje, že pravidla zakazující podporu výroby zbraní má nastavena už delší dobu. „Již v roce 2005 jsme vědomě upustili od financování výroby zbraní a na našem přístupu se nic nemění,“ konstatoval mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Vzhledem k interním pravidlům a etickému kodexu máme limitované možnosti financování zbrojařského průmyslu,“ uvedl pak pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Slovenské zbrojovky ožívají

Evropa

Raiffeisenbank na dotaz Práva neodpověděla. Česká spořitelna, Komerční banka či Moneta Money Bank služby zbrojním firmám při splnění určitých podmínek poskytují. „Financujeme nákup materiálu pro obranný a bezpečnostní průmysl. Jedná se ale většinou o materiál, který nemá přímý zbrojní charakter,“ řekl Právu mluvčí ČS Filip Hrubý.

Válka na Ukrajině podle něj zvyšuje zájem o úvěrování ze strany zbrojařů, nicméně poptávka po zbrojním materiálu je „z drtivé části“ uspokojena financováním z nebankovních zdrojů.

Někteří bankéři neoficiálně připouštějí, že by se jejich postoj mohl změnit, pokud by se konflikt na Ukrajině táhl delší dobu.

Klienty, kteří vyrábějí a dodávají výrobky či komponenty zbrojního průmyslu, má Moneta. „Všechny tyto společnosti procházejí zvýšenou kontrolou proti praní špinavých peněz i důkladným prověřováním jak majitelů, tak managementu,“ sdělila Právu mluvčí banky Zuzana Filipová.

Anketa

Měly by banky půjčovat zbrojovkám peníze?
Ano, je to firma jako každá jiná.
73,5 %
Je to vždy na rozhodnutí banky.
9,5 %
Ne, je to neetické.
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8399 čtenářů.

„Tento přístup v podstatě platí od vstupu Monety na burzu a v současné době je zaměřen na podporu přezbrojování armády ČR, podporu Ukrajině a vývozu do – z pohledu banky – bezpečných destinací,“ doplnila.

Služby zbrojařům nabízí i Komerční banka. „Financujeme provozní i investiční potřeby. Nejčastěji se jedná o krátkodobé úvěry se splatností do jednoho roku. Objemy i počty úvěrů zbrojním firmám v prvních devíti měsících letošního roku jsou nižší než za stejné období v předchozích dvou letech,“ řekl Právu mluvčí banky Michal Teubner.

Americké zbrojovky budou muset přidat

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám