Hlavní obsah

Je to opravdu prosecco? Inspekce lidem radí, ať si dávají v restauracích pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelé by si měli dát pozor, když si někde v restauraci, vinárně či baru dávají perlivé víno s chráněným označením původu prosecco. Někteří provozovatelé totiž klamou zákazníky a falšují víno tím, že označí za prosecco i takové, které jím není, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Pokuty za tento prohřešek přitom nejsou nízké. Prosecco je mezi českými zákazníky oblíbené, ale aby bylo možné takto víno označit, musí splnit řadu podmínek.

Klíčová je ta, že hrozny pro výrobu musí pocházet z oblasti zahrnující italské provincie Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Benátky a Vicenza. Zároveň se musí víno vyrobit i plnit v těchto italských provinciích.

A nutné je také víno plnit do skleněných lahví, případně skleněných demižonů o objemu až 60 litrů.

Všechna jiná vína, která prodejce označí jako prosecco, jsou falšováním a klamáním zákazníka. A pokud je obsluha v podniku rozlévá, může to být pouze ze skleněné lahve. Kdyby spotřebitel chtěl vypít v restauraci celou láhev, musí být otevřena před ním.

Chráněné označení původu funguje i v EU u výjimečných zemědělských produktů nebo potravin z určitého regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.

Moravská vína okouzlila New York

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám