Hlavní obsah

Japonská vláda schválila stimulační program za 1,4 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská vláda v úterý schválila nový program stimulace ekonomiky za 7,2 biliónu jenů (zhruba 1,4 biliónu Kč). "Balíček" v objemu 1,5 procenta hrubého domácího produktu má zabránit ekonomice v návratu do recese, ekonomové si však od něj žádnou významnější podporu růstu neslibují.

Foto: Reuters

Japonský premiér Jukio Hatojama

Článek

Druhá největší ekonomika světa sice v letošním druhém čtvrtletí díky růstu vývozu oživila z recese, vládnou však obavy, že vysoký kurz jenu a chronická deflace ji stáhnou zpět do útlumu. Zejména v první polovině příštího roku se čeká výrazné zpomalení růstu, protože vymizí efekty stimulačního balíku v objemu 15,4 biliónu jenů, který přijala předešlá vláda.

Současná vláda premiéra Jukia Hatojamy se snaží zabránit návratu recese před volbami do horní sněmovny v příštím roce, zároveň však musí plnit předvolební slib udržování rozpočtové disciplíny. Vládnoucí Demokratická strana musela balík na poslední chvíli zvýšit o 100 miliard jenů, aby uspokojila menšího koaličního partnera.

"Ekonomice to může poněkud pomoci. Nijak to však neřeší základní problémy, před nimiž Japonsko stojí, jako je slabost globální ekonomiky a deflace," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom společnosti Mizuho Securities Jasunari Ueno. Další hrozbou pro ekonomiku je nedávný vzestup kurzu jenu na 14leté maximum k dolaru, což podkopává japonský export.

Reklama

Výběr článků

Načítám