Hlavní obsah

Japonská ekonomika se rekordně propadla

Právo, Novinky, bož, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Japonska ve druhém čtvrtletí poklesla o 7,8 procenta. Byl to největší propad od roku 1980, kdy se data začala sledovat v nynější podobě. Propad však nebyl tak závažný jako v případě USA nebo evropské sedmadvacítky, upozornil server listu Financial Times.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Tokio v srpnu 2020. Ilustrační snímek

Článek

Japonsko se přitom už počátkem roku ocitlo v recesi. Navíc je aktuální výsledek horší než v případě dalších vyspělých ekonomik v regionu – Tchaj-wanu a Jižní Koreje.

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, k němuž se před časem přiklonilo i Japonsko, došly statistiky k poklesu hrubého domácího produktu (HDP) dokonce o dramatických 27,8 procenta.

Za aktuálním propadem stojí především oslabení domácí spotřeby, jež tvoří více než polovinu HDP, upozornil server BBC.

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Ekonomika

Většina analytiků nicméně očekává v příštích čtvrtletích oživení i to, že si země vycházejícího slunce povede lépe než jiné východoasijské ekonomiky.

Aktuální výsledky jsou „devastující, ale už známé z měsíčních dat,” uvedl analytik banky USB Masamiči Adači.

Ekonomika všech vyspělých zemí ve druhém pololetí klesala. Stojí za tím globální pandemie nemoci covid-19 a s ním související opatření. Ekonomika EU se propadla o 11,7 procenta, HDP Velké Británie o 20,4 procenta.

Reklama

Související články

Ekonomika EU se propadla nejvíce za 25 let

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 14,1 procenta a oproti prvním třem měsícům letošního roku o 11,7 procenta....

Výběr článků

Načítám