Hlavní obsah

Janota dá se skřípěním zubů 2,5 miliardy na šrotovné, i když je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Eduard Janota v otázkách Václava Moravce potvrdil, že úřednická vláda je připravena odstartovat šrotovné. Vyšší částka ale dána nebude. Šrotovné odmítl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se slovy, že příště může chtít automobilový průmysl šrotovné v rámci boje za mír.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr financí Eduard Janota (vpravo) a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Je jasná dohoda, že na šrotovné půjde 2,5 miliardy korun, bude-li spuštěno,“ uvedl Janota. Současně ale dodal. „Bude spuštěno až bude vhodná chvíle.“ Otevřeně přiznal, že zatím využíváme šrovovné v jiných zemích jako „černí pasažéři“, to se ale může změnit.

Uvedl také, že šrotovné bude znamenat seškrtání nemandatorních výdajů.

Šrotovné vítá 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák slovy: „2,5 miliardy není taková hrůza.“ Argumentoval tím, že se musí automobilovému průmyslu pomoci, protože byl tahounem ekonomiky. Podle něj se to do státního rozpočtu vrátí v podobně DPH.

Naopak makrokenomický poradce ČMKOS Jaroslav Ungerman by dal přednost financím na výstavbu bytů pro lidí s nižšími příjmy.

Kalousek stále proti šrotovnému

Šrotovné opět tvrdě odmítl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek: “Šrotovné je podporou automobilového průmyslu, ale současně je to trest pro všechny ostatní odvětví. Když si koupím auto, nekoupím si něco jiného. S tím padá ten nesmyslný lobbyistický argument o DPH. To které se vybere na auto, se nevybere jinde.“

Podle Kalouska je šrotovné navíc dramaticky asociální, protože nutí nižší příjmové skupiny, aby si vymetli úspory a ještě si půjčili a koupili auto.

Kalousek také dodal, že jde o snahu určitého odvětví získat výhody: „ Před třemi roky chtěli šrotovné v rámci boji za lepší klima. Teď chtějí šrotovné v rámci boji proti a za čtyři roky budou chtít šrotovné v rámci boje za mír.“

Janota s kritikou souhlasí

S kritikou Kalouska souhlasím, ale dohody se mají plnit,“ řekl Janota. „Jestliže bylo zapotřebí, aby tento zákonný podklad byl schválen a byla přijata dohodou další zákonná ustanovení, tak je povinností úředníka to splnit.“

Šrotovné se nelíbí ani guvernérovi České národní banky, i když to není věc, ke které se jinak vyjadřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám