Hlavní obsah

„Jak na jablko sáhnete, je dražší.“ Část úrody letos zůstane na stromech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovocnáři se snaží zachránit část úrody jablek samosběrem. Představuje to pro ně sice riziko polámaných stromů, sklidí se tak ale alespoň část úrody, která by kvůli drahým energiím a nedostatku kvalifikovaných česáčů patrně zůstala na stromech.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ovocnář Krobot sběrače amatéry do sadu nepustí.

Článek

Samosběr ovoce nepatří pro hrozbu nenávratně poničených sadů, na rozdíl od zeleniny nebo jahod, k běžným způsobům sklizně. Ovocnáře navíc zdaleka nespasí.

„Lidé ochotní si natrhat za slušnou cenu jablka sklidí čtvrtinu úrody. Neobejde se to bez dohledu zkušených zaměstnanců. Současné problémy tím pouze zmírníme,“ říká Jiří Pátek, ředitel ZD Libčany na Královéhradecku, kde praktikují samosběr jablek poslední čtyři roky. Důvodem je nedostatek brigádníků i snaha udat úrodu bez drahého skladování a bez prostředníků.

„Prvotním důvodem samosběru ovoce byly praktiky obchodních řetězců. Nejenže si leckdy k nákupní ceně přirazily 300 procent, navíc často prodávaly ovoce z dovozu pod českou vizitkou. Sady jsme proto otevřeli veřejnosti, aby si lidé natrhali opravdu česká jablka za třetinu prodejní ceny,“ vzpomněl Pátek.

„Letos přibyla nadúroda a kvůli cenám energií vysoké náklady na skladování, což zvyšuje možnost, že část úrody zůstane na stromech,“ podotkl.

FOTO: Češi nejsou líní si jahody nasbírat sami

Domácí

Družstvu v Libčanech samosběrači letos pomohli od 13 z 90 tun letních odrůd. Začátkem října se veřejnosti otevírá okolo 90 hektarů sadu se zimními jablky. „Formou samosběru se očeše čtvrtina ze zhruba třech tisíc tun zimních odrůd,“ předjímá Pátek.

Samosběrači si mohou v Libčanech do poloviny října natrhat červenou odrůdu Rubinola nebo zlatožlutou Golden delicius za patnáct korun kilo.

„Něco uskladníme, přestože cena jablek kvůli neúměrným nákladům na energie vzroste a těžko říct, jestli budou prodejná. Díky tomu, že kvalita našich jablek splňuje požadavky dětské výživy, vyvezeme část úrody do zpracovatelských fabrik v zahraničí,“ míní Pátek.

Největší chovatel krůt řeší, jak topit ve velkochovu

Ekonomika

Samosběru se brání společnost Malus z Choustníkova Hradiště na Trutnovsku. „Nepřálo tomu zatím ani výjimečně špatné počasí. Jde o riziko poničených stromů a množství po sadu odhozených jablek, která lidem nevoní,“ popisuje majitel firmy Malus Antonín Krobot.

Ten letos podruhé ve své ovocnářské éře zřejmě nechá část úrody jablek na stromech. „Jakmile na jablko sáhnete, je okamžitě dražší. Uskladním pouze výstavní jablka,“ plánuje.

„Samosběr ovocnáře nespasí. Sklidí tak zlomek letošní nadprodukce. Řada z nich nechá část úrody na stromech, což se negativně podepíše na zdraví sadů,“ říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něj místo na pultech po nesklizeném českém ovoci zaplní dovoz hlavně z Polska.

Anketa

Chodíte na samosběry ovoce?
Ano, často
5,1 %
Ano, ale jen příležitostně
16,6 %
Ne
78,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám