Hlavní obsah

Jablonex končí s výrobou skla v Železném Brodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Jablonex Group končí s výrobou skla v Železném Brodě. Před koncem června dostalo výpověď 167 tamních zaměstnanců, další mají smlouvy na dobu určitou. Výroba ve sklárně se zastaví na konci prázdnin, řekl v pondělí odborový předák Miroslav Kotrba. Ještě v době vzniku skupiny Jablonex Group zaměstnávalo Železnobrodské sklo kolem 1150 lidí, v současnosti jich tam podle Kotrby zůstává zhruba 240. Výpovědi podle něj dostali i další zaměstnanci skupiny.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Článek

Jablonex pokračuje v restrukturalizaci. Každý měsíc propouští desítky lidí. Ještě v roce 2005, kdy skupina vznikla spojením pěti sklářských a bižuterních podniků Jablonecka, zaměstnávala kolem 3900 lidí, dnes je jich podle Kotrby sotva třetina. V minulosti propuštění skláři nacházeli většinou nové uplatnění v automobilovém průmyslu, i ten je ale nyní v útlumu, a tak mnoho šancí najít nové uplatnění nemají. Na každé volné místo připadá 20 uchazečů.

"Důvodem současného propouštění ale není nedostatek zakázek, ty v poslední době přibývají, problémy ale dělají banky, které prakticky zastavily provozní financování," řekl Kotrba. Podle neoficiálních informací je přitom hospodaření Jablonexu v posledních měsících díky důsledné restrukturalizaci a snižování nákladů v černých číslech.

Železnobrodské sklo bylo tradičně zaměřeno na výrobu skleněných perel a bižuterie, vyrábělo i hutně tvarované sklo a svítidla. Tato výroba se ale v podstatě zastavila už před rokem. Ještě kolem roku 2001 se v Železném Brodě uskutečňovaly zakázky za zhruba půl miliardy korun a hospodaření bylo ziskové, v posledních letech byla ale výroba stále ztrátovější, proto se ji vlastník rozhodl ukončit. V minulosti už skupina ukončilo třeba výrobu vánočních ozdob, nebo zavřela sklárnu v Lučanech nad Nisou.

Jablonex Group patří k největším výrobcům bižuterie na světě

Skupina se zaměřuje na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perlí, a hotové bižuterie. Její součástí je i jediná česká mincovna. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. Loni v srpnu se ale akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji, protože se rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí. O akcie sklářské skupiny s dvoumiliardovým obratem se ucházelo 20 zájemců. Prodej ale zkomplikovala hospodářská krize. Jednání stále pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám