Hlavní obsah

J&T Finance uhodila na CEFC: Vyvraťte zprávy o svých problémech, jinak na transakci zapomeňte

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Československá finanční skupina J&T Finance v minulém týdnu požádala představitele čínské skupiny CEFC o vyjádření ke zprávám o zadržení šéfa firmy Jie Ťien-minga a převzetí společnosti vládní agenturou Šanghaj Kuo-šeng. Pokud CEFC zprávy nevyvrátí, je její plánovaný vstup do J&T Finance nepřijatelný. J&T to v pondělí uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

Článek

CEFC v květnu 2015 získala pětiprocentní podíl v J Finance Group, která vlastní českou J Banku a slovenskou Poštovou banku. Později tento podíl chtěla navýšit na 50 procent. Transakci však neschválila ČNB, čínská skupina se proti rozhodnutí odvolala.

Současný vývoj však nasvědčuje tomu, že transakce je ohrožena bez ohledu na postoj ČNB. „Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J Finance Group nepřijatelné,” uvedla skupina J.

„Skupina J Finance Group SE v uplynulém týdnu požádala hlavní představitele čínské skupiny CEFC o jasné oficiální stanovisko k informacím, které byly v posledních týdnech publikovány v domácích i zahraničních médiích,” vysvětlila československá skupina.

„Očekávání J považujeme za zcela legitimní, ale nebudeme s našimi partnery komunikovat cestou sdělovacích prostředků,” uvedla CEFC Group v reakci pro ČTK.

Jie Ťien-ming na Zemanovu inauguraci nedorazil

O zadržení Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, jako první informoval server South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje. Server Neovlivní.cz tvrdí, že mu informace potvrdili čínští podnikatelé a úředníci přímo v Číně.

CEFC v prohlášení na svých stránkách v noci na pátek uvedla, že zpráva o jejím šéfovi Jie Ťien-mingovi není podložena fakty. Nicméně Jie nedorazil ani na Zemanovu inauguraci, kam byl pozván, a v tuto chvíli je nezvěstný.

Většina akvizic skupiny CEFC byla financována čínskými státními bankami, uvedl South China Morning Post. China Development Bank CEFC poskytla úvěry v celkové výši 32,3 miliardy jüanů (105,5 miliardy korun).

CEFC si excesivně půjčovala

Podle informací agentury Reuters si CEFC v poslední době excesivně půjčovala. Byla ochotná přistupovat i na krátkodobé půjčky s úroky až 36 procent. Zdroje agentury z toho vyvozují, že firmě chybí hotovost. [celá zpráva]

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Skupinu J Finance založili slovenští podnikatelé Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Od roku 2014 sídlí v Praze. Hlavními akcionáři jsou Jakabovič a Tkáč. CEFC ve firmě drží 9,9 procenta.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám