Hlavní obsah

Italská policie zatkla Calista Tanziho, zakladatele Parmalatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská policie zatkla Calista Tanziho, známého podnikatele a zakladatele potravinářského koncernu Parmalat. Oznámily to v noci na neděli světové agentury s tím, že aféra kolem účetnictví koncernu zfalšovaného ve velkém rozsahu tak vstoupila do další fáze.

Foto: Robert Rohál

Nová hvězda košické operní scény - mezzosopranistka Lenka Čermáková.

Článek

Tanzi byl zatčen finanční stráží na příkaz soudu v Parmě, kde je také sídlo Parmalatu. Jako důvod bylo uvedeno "podezření z podvodného bankrotu". Šedesátipětiletý Tanzi, zakladatel a donedávna šéf koncernu, byl součástí vyšetřování od 22. prosince, dosud byl ale ponechán na svobodě. Finanční orgány nedávno zjistily jasné známky falšování účetnictví skupiny s cílem zakrýt ztráty. Ty dosahují údajně nejméně čtyři miliardy eur, podle některých zdrojů však až sedm miliard eur.

Parmalat je jednou z nejznámějších italských značek. Výrobce mléčných produktů a džusů má téměř 35 000 zaměstnanců ve 30 zemích a jeho roční tržby přesahují 7,5 miliardy eur. Italská vláda proto v úterý narychlo schválila kvůli Parmalatu nový dekret vztahující se na společnosti, jimž hrozí bankrot. Opatření má Parmalatu pomoci zachovat jej jako firmu a zachránit tak pracovní místa v podniku, nikoli vlastníky firmy či její vedení.

Správní rada Parmalatu pak v pátek s odvoláním na dekret vyhlásila platební neschopnost skupiny a zažádala o její ochranu před věřiteli. Od té doby má být řízena státem dosazeným komisařem.

Reklama

Výběr článků

Načítám