Hlavní obsah

Italové podvádějí při výrobě mozzarelly

Novinky, BBC, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii řeší další skandál ohledně výroby oblíbené mozzarelly z buvolího mléka. Nejnovější testy totiž potvrdily, že při výrobě sýru bylo použito částečně také mléko kravské. Italové se nyní bojí o udržení reputace proslulého sýra.

Foto: Profimedia.cz

Mozzarella z buvolího mléka je považována za lahůdku.

Článek

Mozzarella má ochranný status Evropské unie. Mozzarella připravovaná z buvolího mléka je považována za lahůdku. Tento tradiční sýr se vyrábí z mléka buvolů chovaných převážně na jihu Itálie, zejména v oblasti Neapole. Nahodilé testy však prokázaly, že čtvrtina vzorků byla padělaná. Výrobci si navíc za sýr účtovali jako za pravý.

Podle italské zemědělské konfederace výsledky mohou vážně poškodit reputace producentů mozzarelly. Ta přitom ročně vydělá přibližně 285 miliónů eur, tedy přibližně 7,4 miliardy korun.

V nahodilém testu bylo využito přes 500 vzorků tohoto sýru a zhruba čtvrtina byla nevyhovující. Největší část padělaných sýrů pocházela z mlékáren patřících do nejmenovaného konsorcia sídlícího v oblasti Campanie. Vedení společnosti se však k události vyjádřilo s tím, že se stalo obětí štvavé kampaně.

Problémy s mozzarellou již poněkolikáté

Není to první problém, který Italové zaznamenali s mozzarellou. Například loni se ukázalo, že výrobci dávali buvolům zakázané hormony, které měli zvýšit produkci mléka.

Navíc již před dvěma lety byly v sýru objevily stopy zdraví nebezpečných dioxinů. Některé státy pak kvůli tomu dokonce ve velkém zrušily objednávky mazzarelly.

Reklama

Výběr článků

Načítám