Hlavní obsah

Itálie zavádí 40procentní daň z mimořádných zisků bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie zavádí 40procentní daň z letošních mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc držitelům hypoték a na snížení daní. Opatření, které podle agentury Bloomberg překvapilo trhy, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou.

Foto: Profimedia.cz

Matteo Salvini na tiskové konferenci

Článek

Daň z bankovních mimořádných zisků vláda začlenila do rozsáhlého balíku opatření, která sahají od licencí na taxi až po zahraniční investice. Podle agentury ANSA by daň mohla přinést do státní kasy přes dvě miliardy eur (48,5 miliardy Kč).

„Stačí se podívat na zisky bank v prvním pololetí roku 2023, které jsou také výsledkem zvýšení sazeb Evropské centrální banky, abychom si uvědomili, že nemluvíme o pár milionech, ale mluvíme o miliardách,“ řekl Salvini na tiskové konferenci v Římě, na níž se objevil bez premiérky Giorgie Meloniové.

Vůdce krajně pravicové Ligy je považován za nejhlasitějšího člena vládnoucí koalice, když jde o populistické otázky, píše Bloomberg.

ČNB: České banky i pojišťovny jsou dost odolné vůči zhoršení ekonomiky

Ekonomika

„Jestliže (je pravda, že) se náklady na peněžní zátěž pro domácnosti a podniky zvýšily a zdvojnásobily, nezdvojnásobilo se stejně to, co dostávají majitelé běžných účtů,“ řekl Salvini a dodal, že existuje velký rozdíl mezi sazbami uplatňovanými na půjčky a sazbami, které banky poskytují střadatelům.

Zisky italských bank v prvním pololetí prudce vzrostly, protože stoupající úrokové sazby zvýšily příjmy z půjček. Banky Sanpaolo SpA a UniCredit SpA minulý měsíc zvýšily v reakci na rychlé zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) celoroční výhledy už druhé čtvrtletí po sobě.

O tom, že se italská vláda chystá více zdanit banky, aby financovala opatření na pomoc rodinám, které se potýkají s nárůstem životních nákladů, informovala už v dubnu agentura Reuters. Ministr hospodářství v červnu takové plány popřel. Italská vláda, včetně premiérky Meloniové, opakovaně kritizovala ECB za opakované zvyšování úrokových sazeb.

Stát od výrobců elektřiny dostal 5,7 miliardy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám