Hlavní obsah

Itálie vykročila z krize, agentura jí zlepšila výhled ratingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service zvýšila výhled ratingu Itálie z negativního na stabilní. Jde o první signál případné změny postoje vůči této zadlužené zemi, která se zvolna dostává z nejdelší recese za posledních 60 let. Hlavní rating agentura ponechala na stupni Baa2.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo agentury Moody’s

Článek

Moody’s ale ke změně výhledu sáhla v době, kdy se chystá převzít vládu předseda Demokratické strany (PD) Matteo Renzi. Krok ratingové agentury odráží relativní stabilitu vládních financí, nicméně právě od Renziho se očekává, že pokud dostane příležitost, zajistí tolik potřebné strukturální reformy.

Agentura už v prosinci zvýšila výhled ratingu Španělska, které stejně jako Itálie tvrdě zasáhla dluhová krize. Španělé teď mají u Moody’s také stabilní výhled, což odráží změnu struktury ekonomiky.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně a Moody's jí zlepšila výhled ratingu mimo jiné proto, že se dosavadním vládám podařilo výrazně snížit celkové náklady. Snížilo se také riziko, že země bude nucena použít vlastní zdroje na rekapitalizaci bank.

Veřejné zadlužení Itálie se nyní pohybuje kolem dvou biliónů eur (asi 54,8 biliónu korun), což odpovídá více než 130 procentům jejího hrubého domácího produktu. Pravidla EU přitom dovolují maximálně 60 procent. Míra nezaměstnanosti dosahuje 12,7 procenta a je nejvyšší od 70. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám