Hlavní obsah

Islandská sopka způsobila českým cestovkám a hotelům škodu půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká uzávěra nad Evropou, kterou zapříčinil sopečný prach z Islandu, způsobila českým cestovním kancelářím a hotelům škody za půl miliardy korun. Zhruba 380 miliónů připadá na hotely. Po středečním jednání podnikatelů na ministerstvu pro místní rozvoj to sdělil ministr Rostislav Vondruška. Ministerstvo se bude snažit pro postižené podnikatele sehnat nějakou formu státní pomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na ruzyňském letišti se kvůli sopečnému popelu také několik dní nelétalo.

Článek

Obě strany se dohodly, že příslušné asociace připraví klíč pro její rozdělení. MMR bude údajně žádat ze státního rozpočtu na škody stovky miliónů korun. Úřad se bude rovněž snažit povzbudit cestovní ruch pro druhou polovinu roku reklamní kampaní.

"Ministr nám přislíbil, že ministerstvo požádá o peníze na náhradu škod v cestovním ruchu jak na národní úrovní, tak i z financí Evropské unie," uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"Naše asociace vítá zájem státu o podporu cestovního ruchu, jelikož například jen v Praze má příjem z cestovního ruchu cca 100 tisíc osob v produktivním věku. Destabilizace cestovního ruchu v ČR by tak velmi negativně ovlivnila příjmově i z hlediska zaměstnanosti velké množství našich občanů," dodal.

Jak uvedl předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek, cestovní kanceláře se nemohly proti sopečným škodám pojistit, neboť s přírodní pohromou takového rozsahu komerční prý pojištění nepočítá. Islandský vulkán způsobil omezení v letecké dopravě včetně uzavření letiště Ruzyně na několik dní na přelomu předminulého a minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám