Hlavní obsah

Intervence ČNB předpokládaný růst cen potravin nepřinesly

K očekávanému nárůstu cen potravin v důsledku loni zahájených devizových intervencí České národní banky (ČNB) nedošlo, vyplývá ze statistik i z vyjádření výrobců a obchodníků. Zemědělcům díky oslabení koruny vzrostly dotace z Evropské unie, krok centrální banky jim navíc přinesl větší jistotu pro plánování budoucích investic. Centrální banka intervence s cílem zabránit deflaci zahájila loni 7. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí Potravinářské komory Dany Večeřové se předpoklady potravinářů, že by potraviny mohly od letošního ledna podražit kvůli intervencím o pět až osm procent, nepotvrdily.

Obchodníci ceny nezvyšovali

"Příčin bude několik, ale za hlavní můžeme označit neochotu obchodníků ke zvýšení cen, takže zvýšené náklady, které nabíhaly postupně s ohledem na časově trvání kontraktů, byly absorbovány do marží obchodníků a zejména dodavatelů," řekla Večeřová.

Co se týče vývozu, na oslabení koruny částečně profitovali hlavně vývozci surovin, jako jsou syrové mléko, živá zvířata a obilí. "Ale to pouze za předpokladu, že opět tento efekt nebyl kompenzován zvýšenými náklady u dovážených položek," uvedla Večeřová.

Podražily totiž dovážené vstupy, zejména pohonné hmoty, chemie či krmiva. "Z tohoto pohledu se zdá opatření ČNB v podstatě zbytečné," podotkla mluvčí.

Plošné navyšování cen se nekonalo

Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že loni v listopadu po zahájení intervencí vzrostly spotřebitelské ceny v ČR proti říjnu o 0,8 procenta, v prosinci dosáhl meziměsíční růst 2,7 procenta. V meziročním porovnání vzrostly ceny v listopadu o čtyři, v prosinci o pět procent.

Podle mluvčí hypermarketů Globus Pavly Hobíkové zvýšil v závěru loňského roku v souvislosti s intervencemi řetězec ceny několika položek napříč celým sortimentem. Týkalo se to zboží, které se do Česka dováží, a o produkty, u nichž je česká výroba závislá na surovinách ze zahraničí. "K žádnému plošnému navyšování cen jsme v našich hypermarketech nepřistoupili," poznamenala mluvčí.

Intervence měla podle Hobíkové zásadní vliv na vývoj předvánočního prodeje nepotravinářského zboží. Především elektroniku lidé v prosinci masivně nakupovali, protože se báli následného zdražení.

"Jak se následně ukázalo, nedošlo k faktickému oživení či navýšení celkových prodejů, zákazníci jen uspíšili plánované nákupy," podotkla Hobíková. V prvním čtvrtletí letošního roku pak nastal výrazný propad prodejů elektroniky.

Stabilizace kurzu koruny je prospěšná

Podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Martina Pýchy má daleko větší vliv na cenu potravin než změny kurzu koruny vývoj cen zemědělských komodit na světových trzích. Ten ovlivňuje především úroda jednotlivých zemědělských plodin či nadvýroba.

Díky oslabení koruny dostali podle Pýchy letos farmáři na eurodotacích víc peněz, než kdyby kurz zůstal na loňské úrovni. "Z dlouhodobého pohledu si myslím, že ta stabilizace kurzu byla prospěšná i pro zemědělce," řekl Pýcha.

"Víme, jaký kurz koruny bude letos a jaký bude příští rok a dá se s tím nějakým způsobem počítat," dodal. Tato jistota napomohla zemědělcům a státu například při finalizaci nastavení evropských dotací pro nadcházející období.

Reklama

Výběr článků

Načítám