Hlavní obsah

Intel postaví v Polsku továrnu na čipy za 4,6 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, postaví velkou továrnu na výrobu čipů v polské Vratislavi. Investuje do ní 4,6 miliardy dolarů (100 miliard Kč). Firma to v pátek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Mark Potter, Reuters

Logo společnosti Intel (ilustrační foto)

Článek

Intel se v podniku na západě Polska chystá montovat a testovat mikroprocesory. Do roku 2027 by mělo v továrně vzniknout zhruba 2000 vysoce kvalifikovaných míst a podnik očekává, že další tisíce jich vzniknou díky možnému nabírání nových pracovníků u dodavatelů.

Při výrobě čipů se rozlišuje mezi továrnami na destičky a montážními a testovacími zařízeními polovodičů. V továrnách na destičky se vyrábějí velké křemíkové plátky, takzvané wafery, na kterých jsou umístěny integrované obvody. Takováto zařízení Intel provozuje mimo jiné ve Spojených státech, Irsku a v Izraeli.

Výstavba továrny na výrobu waferů za 17 miliard eur (bezmála 405 miliard Kč) je v plánu také v německém Magdeburgu. V montážním a testovacím závodě, jaký má vzniknout ve Vratislavi, se čipy z waferů vyřezávají, pak se balí do jakéhosi pouzdra s potřebnými rozhraními a nakonec se testují před instalací do počítačů, automobilů nebo do jiných zařízení, uvedla agentura DPA.

Stejně jako u téměř všech nových továren na výrobu čipů po celém světě bylo rozhodnutí umístit továrnu ve Vratislavi spojeno se státní dotací. Intel neuvedl, jak vysoký grant od polské vlády má slíbený.

Rozhodnutí o umístění továren ve Vratislavi a v Magdeburgu souvisí se snahou Evropské unie stát se technologicky více nezávislou na Číně. EU proto dala zelenou miliardovým dotacím na umístění velkých závodů mezinárodních výrobců čipů v Evropě.

Více peněz na továrnu Intelu? Ani náhodou, smetl německý ministr financí žádost ze stolu

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám