Hlavní obsah

Inspektoři v Temelíně kontrolovali přesun jaderného paliva, ze kterého lze vyrobit i zbraň

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii, Euratomu a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost kontrolovali o víkendu přesun použitého jaderného paliva do skladu v elektrárně Temelín. Nebezpečný materiál, ze kterého se dají vyrobit i zbraně, je tak pod bedlivým dozorem mezinárodních institucí.

Foto: Marek Sviták/ČEZ

Inspektoři instalují kovové a optické plomby na třetí víko kontejneru.

Článek

„Použité jaderné palivo je materiál, který lze zneužít například k výrobě jaderné zbraně. I proto jeho transport a skladování provází přísná bezpečnostní opatření. Přibližně deset let je temelínské použité palivo skladováno v bazénu vedle reaktoru. Po celou dobu na něj směřuje kamera Mezinárodní agentury pro atomovou energii,“ sdělil Právu mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Dále zmínil, že záběry kamer jsou online přenášeny přímo do vídeňského centra agentury. „Kontroly jsou dělány proto, aby jaderný materiál nebyl použit na nemírové účely. Nástrojů máme hned několik. Některé jsou pro skladování, jiné pro transport. Smyslem je mít neustálý přehled o použitém palivu,“ uvedl během kontroly v Temelíně skotský inspektor MAAE Colin Fuller.

Jaderné palivo neustále pod kontrolou 

Klíčové kontroly probíhají při zavážení paliva do speciálního skladovacího kontejneru. To se děje v bazénu vedle reaktoru. „Zavezení paliva se kontroluje pomocí speciálního zařízení, které umí změřit úroveň použití paliva. Inspektoři tak snadno zjistí, že jde o deklarované palivové soubory, a ne třeba o tzv. imitátory. Pomocí kamery pak ověří i čísla těchto souborů,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Pod kamerovým dohledem je ale i celý reaktorový sál. Inspektoři tak vidí pohyb kontejneru po sále i montáž ochranných vík. Ta navíc plombují prostřednictvím několika pečetí. První pečetě dávají ještě na reaktorovém sále před vlastním transportem. Další připevňují po zavezení do skladu. „Na dvě ze tří vík dáváme po dvou pečetích. Jedna je optická, druhá je kovová. Optickou pečeť můžeme kontrolovat přímo ze země prostřednictvím speciální čtečky. V případě kovové by byla potřeba vylézt na 5,5 metru vysoký kontejner. I proto slouží hlavně jako záloha pro případ, že by byla optická pečeť poškozena,“ poznamenal Milan Weis, inspektor z Euratomu.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

O víkendu proběhly v temelínském skladu poslední letošní manipulace s kontejnery s použitým palivem. Aktuálně je obsazeno 31 ze 152 skladovacích pozici. Stát zde kontejnery mohou až 60 let. Celou dobu je budou sledovat kamery MAAE. Jednou ročně pak mezinárodní inspektoři přijedou zkontrolovat pečetě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám