Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej tří nebezpečných dětských kol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila na tuzemské trhu tři nebezpečná dětská kola, která kvůli špatné konstrukci mohou dětem přivodit pád a zranění. ČOI proto zakázala jejich prodej, oznámila to mluvčí inspekce Kamila Juhaňáková. Zákaz se týká dětských kol Author Jet 12", Author Vital 16" a Leader Fox 16".

Článek

Dětské kolo Leader Fox má podle odborníků nevýrazně označenou sedlovku a sloupek řídítek. Těmto důležitým součástkám navíc chybí zarážka. Za jízdy proto hrozí riziko uvolnění řídítek nebo sedlovky

Kolo Author Jet má nedostatečně zakrytý převodník, takže dětem se do řetězu může zamotat oblečení či tkaničky. Řidítka navíc mají menší průměr, než stanovují normy, a dětem hrozí, že se jim za jízdy smeknou ruce. Kolo je také vybavenou pouze zadní brzdou.

Kolo Author Vital má nedostatečně zakrytý řetěz. "Při jízdě je pravděpodobné, že nastane situace, kdy dojde k zachycení oblečení, tkaniček obuvi, popř. přiskřípnutí prstů z důvodu nedostatečného zakrytování řetězu," stojí ve varování inspekce.

Všechna kola budou hlášena do mezinárodního výstražného systému RAPEX.

Reklama

Výběr článků

Načítám