Hlavní obsah

Inspekce zadržela falešný česnek, použila testy DNA

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není česnek jako česnek. Zvláště kuchaři či řezníci velmi dobře vědí, že česnek dovážený často z Číny sice krásně vypadá, ale s chutí a pikantní ostrostí domácího „modrého paličáku“ nemůže vůbec soutěžit. Pěstování česneku je však poměrně náročné, kvalitní sadba se vytrácí, a tak bylo zřejmě jen otázkou času, než koumáci začnou nabízet levné padělky vydávané za domácí kvalitu.

Foto: SZPI

Falšovaný česnek

Článek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila prostřednictvím analýzy DNA prodej česneku s klamavým označením odrůdy.

Při kontrole v provozovně Alexandr Hepnar, Husovo náměstí 16, 552 03 Česká Skalice odebrali inspektoři SZPI vzorek čerstvého česneku označeného „česnek (odrůdy) Bjetin, Česko“.

Foto: SZPI

Test DNA prokázal, že nejde o deklarovanou odrůdu česneku.

Následně byla provedena laboratorní analýza porovnávající vybrané úseky genu odebraného vzorku česneku s úseky genu odrůdy česneku Bjetin. Výsledek rozboru neprokázal genetickou podobnost a tím byla dokázána nepravdivost informace o odrůdě česneku uvedené při prodeji.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Lidská genetika může ukrývat ještě mnoho záhad...

„Prodejce uvedením neodpovídající odrůdy česneku porušil nařízení (EU) č.1169/2011 a SZPI s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty. Bjetin je v tuzemsku vyšlechtěná odrůda česneku. SZPI se nadále bude věnovat kontrole pravdivosti údajů o odrůdě a původu při prodeji čerstvého česneku,“ uvedl ve čtvrtek k falšování oblíbené pochutiny mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám