Hlavní obsah

Malina počítá s čínským investorem, věřitelé povolili reorganizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zadlužený Energetický Holding Malina dostal v úterý od svých věřitelů zelenou k reorganizaci podniku. Krok podpořil také insolvenční správce. Druhou variantou bylo vyhlášení konkurzu, ke kterému tak zatím nedojde. Firma nyní dostane šanci dokončit zakázky, které dosud ani nezahájila. Ve hře je vstup investora, čínské firmy GoodHao.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Reorganizace je povolena,“ potvrdil Novinkám Lukáš Uhl, ředitel společnosti, jež se zabývá instalací fotovoltaických elektráren

Malina dostala 120 dní na přípravu reorganizačního plánu, v případě potřeby může požádat o prodloužení tohoto termínu na dvojnásobek.

„Schůze věřitelů byla relativně rychlá. Podpora pro reorganizaci byla asi u 96 nebo 98 procent přítomných. My nyní máme tři měsíce plus jeden, abychom dali na stůl reorganizační plán,“ dodal Uhl. Je tam podle něj i možnost prodloužení tohoto termínu, ale nevidí pro to důvod.

Reorganizační plán Maliny: zákazníci dostanou na výběr z více možností

Ekonomika

Hlavní variantou reorganizace je nyní vstup čínské společnosti GoodHao do podniku. Akcie stávajících akcionářů by měly zaniknout a GoodHao by měla upsat nové, uvedl server Seznam Zprávy.

GoodHao informovala v úterý dopoledne v tiskové zprávě o svém záměru vstoupit do Maliny, přičemž nabídla dodání materiálu a vyrovnání s věřiteli.

Uhl sám si není jistý, nakolik zájem čínského investora pomohl při rozhodování věřitelů a zda o této možnosti věděli všichni z nich. „Myslím si, že hlavním důvodem bylo, že reorganizace je výhodnější než konkurz. I kdyby se nedařila, tak do konkurzu to jde překlopit vždycky. Situace už nebude horší, reorganizací se může jen zlepšit,“ dodal.

Stovky rozdělených zakázek

Malina v předchozích měsících přiznala problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto na začátku května podalo návrh na insolvenci, v něm uvedlo závazky za zhruba 1,4 miliardy korun. Podnik následně v červnu oznámil, že má rozpracováno přibližně 1500 zakázek, které hodlá dokončit. U dalších 2200 projektů naopak práce zatím nezahájil.

Pro společnost GoodHao, která funguje s podporou čínských státních fondů, by Malina byla první akvizicí v Česku. O jejím vstupu v posledních měsících jednal většinový majitel zadlužené firmy Cyril Regner. „Máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ uvedl Regner.

Čínská společnost deklarovala, že je připravena zajistit dodávky zboží všem klientům. „Jsme okamžitě připraveni podat nabídku na dodávku zboží a zvažujeme i další cesty, jak pomoci Malině překlenout toto náročné období,“ doplnil předseda představenstva GoodHao Wang Čcheng-luo.

Majoritním vlastníkem Maliny je Cyril Regner, menšinovým majitelem je dnes už bývalý předseda představenstva Jan Urban. Podnik zaměstnává kolem 135 lidí. Za minulý rok byla společnost ve ztrátě přes 186 milionů korun.

Holding Malina chce dokončit rozdělané zakázky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám