Hlavní obsah

ING se stahuje z Česka. Nechá si jen firmy

Nizozemská banka ING se stahuje z českého trhu. Ke konci roku 2021 ukončí své služby osobního bankovnictví, které sestávají ze spořicích účtů a investic do podílových fondů. Od příštího roku bude poskytovat služby už jen firemním klientům. Banka to oznámila ve čtvrtek. ING v souvislosti s tím také zruší 225 pracovních míst.

Foto: Yves Herman, Reuters

Logo banky ING

Článek

Banku podle jejího vyjádření ke kroku vedou současné nepříznivé ekonomické podmínky a nejistota do příštích let.

„S přihlédnutím k současné hospodářské situaci neočekáváme, že bychom v nejbližší době dosáhli potřebné velikosti a pozice na trhu, které by nám umožnily dosahovat v České republice udržitelného růstu,” uvedl generální ředitel české větve ING Isold Heemstra.

Skupina Raiffeisenbank International koupila Equa bank

Ekonomika

Služeb osobního bankovnictví ING využívá zhruba 375 tisíc klientů. Banka jim chce nabídnout možnost převedení těchto služeb ke konkurenční Raiffeisenbank za zvýhodněné sazby. Tato dohoda však ještě podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Banka kvůli odchodu z trhu osobního bankovnictví zruší 225 pracovních míst. Místo si udrží 130 zaměstnanců z oddělení korporátního bankovnictví.

Český bankovní trh vzhůru nohama

Jde o další z řady výrazných změn, které se v poslední době na českém bankovním trhu odehrály.

Skupina Raiffeisen Bank International (RBI) nedávno oznámila převzetí české Equa bank, které ještě podléhá schválení regulátorem. Pokud k němu dojde, tak menší banku pohltí česká dcera RBI Raiffeisenbank.

Dále má dojít ke sjednocení Moneta Money Bank s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a se značkou Zonky ze skupiny PPF Petra Kellnera. V tuto chvíli mohou akcionáři Monety nabízet akcie k prodeji právě této skupině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám