Hlavní obsah

Inflace v USA v únoru překvapivě vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v únoru zrychlil na 3,2 procenta z lednového tempa 3,1 procenta. V tiskové zprávě to v úterý oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že meziroční míra inflace zůstane na lednové úrovni.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Obchod s oblečením v New Jersey

Článek

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v únoru zvýšily o 0,4 procenta, což je v souladu s očekáváním analytiků. Meziměsíční růst zrychlil z 0,3 procenta v lednu.

Meziroční míra inflace v USA zůstává výrazně nad dvouprocentním cílem americké centrální banky (Fed). To by podle agentury Reuters mohlo oddálit snížení úrokových sazeb, které se nyní očekává v červnu.

Předloni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, byla tak nejvýše za více než 40 let. Fed předloni v březnu zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu. Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů.

Naposledy Fed úroky zvýšil loni v červenci. Základní sazba se teď nachází v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2001. O měnové politice včetně úrokových sazeb bude Fed jednat příští týden.

Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny energií a potravin, v únoru klesla o desetinu bodu na 3,8 procenta. Meziměsíčně pak takto definované ceny vzrostly o 0,4 procenta, což je stejným tempem jako v lednu.

Inflace je nejníž od prosince 2018

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám