Hlavní obsah

Inflace v USA v srpnu zrychlila na 3,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v srpnu zrychlilo na 3,7 z červencových 3,2 procenta. Ve své středeční zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce. Nárůst inflace je větší, než očekávali analytici. Zároveň je to největší nárůst za déle než rok.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Walmart v New Jersey.

Článek

Vyšší jsou ceny energií i mnoha výrobků. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a čerstvých potravin, vyšla ale nižší, než se čekalo. To by podle analytiků mohlo americkou centrální banku (Fed) přimět, aby ponechala příští středu úrokové sazby beze změny. Představitelé Fedu věnují větší pozornost jádrové inflaci, protože poskytuje lepší představu o tom, kam inflace v dlouhodobém horizontu směřuje.

Tato inflace stoupla o 0,3 procenta meziměsíčně a o 4,3 procenta meziročně. Ekonomové její růst odhadovali na 0,2 procenta, respektive 4,3 procenta. Meziroční nárůst byl nejslabší od září 2021.

Konečnou srpnovou inflaci analytici odhadovali v průměru na 3,6 procenta. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta po růstu o 0,2 procenta v červenci.

Loni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, byla tak nejvýše za více než 40 let. Fed se snaží dostat inflaci pod kontrolu prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, které zahájil loni v březnu. Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů.

V červenci Fed základní úrokovou sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta.

Snižování inflace se výrazně zadrhlo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám