Hlavní obsah

Inflace v Polsku v prosinci překvapivě klesla na 16,6 procenta

Míra inflace v Polsku se v prosinci překvapivě snížila na 16,6 procenta z listopadové hodnoty 17,5 procenta. Ve své předběžné zprávě to ve čtvrtek oznámil polský statistický úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ke zmírnění růstu přispěl zejména zásah státu, který subvencuje uhlí. Jeho cena se proti listopadu snížila o více než 20 procent, upozornili analytici banky ING.

Ekonomové s poklesem cen počítali, ale s mírnějším. V anketě agentury PAP odhadli, že inflace v prosinci klesne na 17,3 procenta.

Proti listopadu ceny vzrostly o 0,2 procenta, zatímco analytici růst odhadovali na 0,8 procenta. V listopadu činil meziměsíční růst 0,7 procenta.

Prosincová inflace byla nižší druhý měsíc v řadě, v listopadu se snížila z říjnové hodnoty 17,9 procenta, což byl rekord. Polský ekonomický institut (PIE) se ale domnívá, že inflace v Polsku zůstane nad deseti procenty až do konce září.

S odkazem na data statistického úřadu analytici PIE uvedli, že zvyšovat ceny se chystá méně polských firem. Podobný vývoj lze vidět i v dalších zemích střední Evropy i jinde v Evropské unii.

V letošním prvním pololetí ale domácnosti podle analytiků ještě musejí počítat s výrazným zvýšením cen elektřiny a potravin. Zejména firmy s energeticky náročnou výrobou se budou zřejmě snažit přenést část vyšších nákladů na zákazníky.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní data o vývoji inflace za prosinec příští týden. V listopadu byla inflace v České republice na 16,2 procenta, na Slovensku 15,4 procenta a v Maďarsku 22,5 procenta. V celé EU pak činila 11,1 procenta.

Inflace v Německu v prosinci výrazně zpomalila

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám