Hlavní obsah

Inflace v Německu v říjnu zpomalila na tři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v říjnu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie zpomalilo na tři procenta ze 4,3 procenta v září. Ve své předběžné zprávě to v pondělí uvedl spolkový statistický úřad Destatis. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle domácí metodiky inflace činila 3,8 procenta, a byla tak nejnižší od srpna 2021. V září činila 4,5 procenta. Meziměsíčně se ceny podle domácí metodiky nezměnily.

Bez zahrnutí nestabilních cen potravin a energií inflace zpomalila na 4,3 procenta ze 4,6 procenta v předchozím měsíci. Ceny energií v říjnu klesly o 3,2 procenta a ceny potravin se zvýšily o 6,1 procenta. Ceny služeb stouply o 3,9 procenta.

Konečné údaje za měsíc říjen zveřejní statistický úřad 8. listopadu.

Míra inflace v Německu se i přes výrazné zpomalení stále nachází nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta tento měsíc přerušila zvyšování úrokových sazeb a ponechala je beze změny na 4,50 procenta, protože inflace v regionu zpomaluje. Německo je největší ekonomikou, kde se platí jednotnou evropskou měnou euro. Inflace v eurozóně v září klesla na 4,3 procenta ze srpnových 5,2 procenta.

Inflace v Německu se loni podle metodiky Evropské unie vyšplhala až na 11,6 procenta, od té doby však výrazně zpomalila. Přední německé hospodářské instituty očekávají, že inflace bude do konce roku dál postupně polevovat.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mírněji, než se očekávalo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám