Hlavní obsah

Němci ceny udrželi, inflace setrvala na dvou procentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Německu v dubnu zůstala na březnové hodnotě 2,2 procenta. V pondělí to v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií, podle předběžných údajů z březnových 3,3 procenta klesla o 0,3 procentního bodu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Za celý loňský rok přitom inflace v Německu činila 5,9 procenta. Letos vláda očekává zpomalení tempa růstu spotřebitelských cen na 2,4 procenta. Velký podíl na zmírnění inflace má pokles cen energií.

„Navzdory ukončené regulaci cen plynu, elektřiny a topného oleje a nehledě na lednové zvýšení poplatků za emise oxidu uhličitého u fosilních paliv a dubnové zrušení dočasného snížení daně z přidané hodnoty za plyn a dálkové teplo byly ceny energií v dubnu meziročně o 1,2 procenta nižší. Byly tak opět citelně pod všeobecnou mírou růstu cen,“ poznamenal statistický úřad.

Německé hospodářství, které je největší v Evropě a jehož kondice je klíčová pro české firmy, prochází složitým obdobím. Německá vláda odhaduje, že HDP se v letošním roce zvýší jen o 0,3 procenta.

Ačkoli se výraznější oživení německé ekonomiky očekává až příští rok, podle ministra hospodářství Roberta Habecka už jsou patrné známky zlepšení současné situace. Habeck tak nevylučuje, že by ekonomický růst nakonec mohl dosáhnout i vyššího tempa.

Růst americké ekonomiky výrazně zpomalil

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám