Hlavní obsah

Inflace v Maďarsku v dubnu poprvé za 15 měsíců vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v dubnu zrychlil na 3,7 procenta z 3,6 procenta v předchozím měsíci. Maďarská inflace tak zaznamenala první nárůst za 15 měsíců. Vyplývá to z pátečních údajů maďarského statistického úřadu.

Foto: Envato elements
Článek

Inflace v Maďarsku nepřetržitě klesala poté, co se loni v lednu vyšplhala až na 25,7 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1996.

„Údaje jsou převážně v souladu s očekáváním,“ uvedl k dubnovému vývoji spotřebitelských cen analytik Zoltán Varga ze společnosti Equilor. „Očekáváme, že inflace se od příštího měsíce vrátí nad čtyři procenta a zůstane tam do konce roku,“ dodal.

Maďarská centrální banka minulý měsíc pokračovala v uvolňování měnové politiky, tempo snižování úroků nicméně kvůli obavám z obnoveného vzestupu inflace opět zpomalila.

Banka v dubnu snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 7,75 procenta. K redukci úroků tak přikročila již posedmé za sebou. V březnu základní sazbu snížila o 0,75 procentního bodu a v únoru o rovný jeden procentní bod.

V České republice se spotřebitelské ceny v březnu meziročně zvýšily o dvě procenta, inflace tak zůstala na únorové úrovni. Údaje o dubnovém vývoji inflace Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní v pondělí.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) tento měsíc snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Uvolňování měnové politiky zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

Míra inflace v eurozóně v dubnu zůstala na 2,4 procenta

Ekonomika

Výběr článků

Načítám