Hlavní obsah

Inflace v eurozóně vystoupila na rekordních 8,9 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta z červnové hodnoty 8,6 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord. V rychlém odhadu to v pátek uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Za vysokou inflací stojí zejména prudký růst cen energií.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Červencový nárůst inflace byl překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters předpokládali, že tempo růstu cen zůstane na červnové úrovni.

Inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Minulý týden ECB v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok se dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Ceny energií v eurozóně se podle rychlého odhadu Eurostatu v červenci meziročně zvýšily o 39,7 procenta. Jejich růst nicméně zpomalil z červnových 42 procent. Zrychlil naopak růst cen potravin, a to na 9,8 procenta z 8,9 procenta.

Nulový úrok skončil. Evropská centrální banka zvýšila sazbu na půl procenta

Ekonomika

Nejvyšší inflaci v rámci eurozóny v červenci podle Eurostatu vykázalo Estonsko, kde se ceny meziročně zvýšily o 22,7 procenta. Nejpomaleji ceny rostly na Maltě, kde inflace činila 6,5 procenta. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.

Meziroční inflace v České republice v červnu vystoupila na 17,2 procenta z květnových 16 procent. V posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Předběžné údaje za červenec zatím nejsou k dispozici.

ECB minulý týden signalizovala, že bude úrokové sazby dál zvyšovat. Příští zasedání Rady guvernérů se bude konat 8. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám