Hlavní obsah

Inflace v Česku se už třetí měsíc drží těsně nad nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku v únoru stouply meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,1 procenta. Růst byl dán hlavně zdražením cigaret a plynu. Proti lednu ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny tabákových výrobků se proti loňskému únoru zvýšily o 6,1 procenta, zemní plyn zdražil o 4,5 procenta. Více lidé platili také za vodné a stočné, nájemné a teplo a také za pojištění, finanční služby, oděvy a obuv. Proti loňsku stouply i ceny dovolených.

Zrychlil se naopak meziroční pokles cen pohonných hmot na 17,1 procenta, když v lednu zlevnily o necelých 14 procent. Zlevnily také potraviny, telefonické služby a mobilní telefony a mírně klesly ceny elektřiny. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,6 procenta, zatímco ceny služeb byly vyšší o 1,2 procenta.

„Podle očekávání se inflace i v únoru udržela nad nulou. Po lednovém zdražení tvrdého alkoholu tentokrát hlavní úloha připadá cigaretám, respektive jejich vyšší spotřební dani. Zvýšení cen zimních dovolených už naopak do tohoto období tradičně patří,” řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Připomněl, že inflace se drží hluboko pod cílovou hodnotou ČNB.

„Únor byl prozatím posledním měsícem, kdy inflaci brzdily pohonné hmoty. Po růstu cen ropy v posledních týdnech se zdražování benzínu i nafty začíná projevovat i na českém trhu. V únorové inflaci však ještě vidět nebylo,” dodal Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám