Hlavní obsah

Inflace na Slovensku v březnu zpomalila na 14,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace na Slovensku v březnu zpomalila tempo růstu na 14,8 procenta z únorových 15,4 procenta, byla tak nejnižší od loňského září. Údaje o vývoji spotřebitelských cen v pátek poskytl slovenský statistický úřad. V České republice inflace v březnu v meziročním srovnání dosáhla 15 procent, což byla nejnižší hodnota od loňského dubna.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Navzdory zpomalení inflace na Slovensku ceny potravin zrychlily v březnu tempo meziročního růstu na 29 procent z únorových 28,6 procenta. Mléko, sýry a vejce zdražily více než o třetinu, maso více než o 30 procent, chléb a obiloviny o 27,2 procenta.

Ceny v kategorii bydlení a energie zvolnily tempo růstu třetí měsíc po sobě, a to na 13,6 procenta. Právě potraviny a náklady na bydlení mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Proti loňsku zlevnily pohonné hmoty.

V březnu proti únoru spotřebitelské ceny na Slovensku stouply o 1,2 procenta po meziměsíčním nárůstu o 1,1 procenta ve druhém letošním měsíci.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své březnové prognóze odhadla, že inflace na Slovensku letos zpomalí tempo, nadále by ale měla být dvouciferná. Loni spotřebitelské ceny v zemi stouply o 12,8 procenta, nejvíce od roku 1993.

Inflace je nejníže od loňského dubna, ale stále vysoko

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám