Hlavní obsah

Ikea bere dřevo ze vzácných lesů, tvrdí Greenpeace. Vše je legální, brání se firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská nábytkářská společnost Ikea čelí obvinění z poškozování přírody. Podle ekologické organizace Greenpeace využívá ve svých výrobcích i dřevo vytěžené ve vzácných starých lesích v Rumunsku. Nábytek z tohoto dřeva se má prodávat i v Česku. Těžba v takových lesích ale nemusí být nelegální. Firma uvedla, že dřevo, které odebírá, má potřebné certifikáty a pochází z hospodářských lesů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kvůli dřevu pro Ikeu poškozují firmy životní prostředí, poukazuje Greenpeace. Ilustrační foto

Článek

„Naše nejcennější přírodní dědictví nemůžeme zničit a přeměnit na kusy nábytku či šatní ramínka. Staré lesy jsou životně důležité pro zdraví planety a musí být okamžitě chráněny,“ uvedl Jan Freidinger, koordinátor kampaně Greenpeace Zachraňme přírodu.

Stromy mají pocházet i z chráněných oblastí v soustavě Natura 2000 sloužící k ochraně nejvzácnějších přírodních stanovišť na evropském území. I v těchto oblastech ale může být legální těžit, přiznává Greenpeace.

Organizace vyzvala řetězec, aby dostál svým slibům o udržitelném podnikání a zaručil, že jeho obchodní partneři nebudou kácet staré lesy. Greenpeace v závěrech svého šetření uvedla, že odhalila nejméně sedm různých dodavatelů, kteří tyto lesy ničili. Jejich největším zákazníkem je právě švédská společnost.

Ikea si dlouhodobě zakládá na své ekologii. Proti tvrzení Greenpeace se firma ohradila. Trvá na tom, že dřevo získává podle zákona. „Prostudovali jsme zprávu Greenpeace o Rumunsku zveřejněnou 10. dubna a důrazně nesouhlasíme s tvrzením, že dřevo z chráněných starých lesů končí v nábytku Ikea. Dřevo z chráněných starých lesů do našich výrobků nepřijímáme,“ řekl ČTK mluvčí české části společnosti Petr Šašek.

Vzácný, nebo hospodářský les?

Pokud by Ikea zjistila, že odebírané dřevo pochází z nelegální činnosti nebo ze špatného hospodaření s lesy, zastaví podle slov svého globálního vedení s takovým dodavatelem spolupráci.

Těžit dřevo ze starých či původních lesů nemusí být nelegální. Greenpeace přiznalo, že chce zveřejněním zprávy přimět evropské politiky, aby ochranu lesů zvýšili.

Firma na svém webu uvádí, že důraz na původ dřeva je pro ni zásadní. Materiál, který používá, pochází buď z recyklovaných zdrojů, nebo má certifikát FSC. Ten označuje dřevo právě ze zodpovědně obhospodařovaných lesů.

Podle Greenpeace je ale s touto certifikací problém. Tvrdí, že ne vždy rozezná skutečnou hodnotu lesů.

„Nejen v Rumunsku, ale i v naší kampani za záchranu starých lesů v Česku narážíme opakovaně na problém, že unikátní a cenné lesní porosty jsou vedeny v kategorii obyčejných hospodářských lesů, a to i v evropsky významných lokalitách, které jsou součástí sítě Natura 2000,“ konstatoval mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

„A pokud je les hospodářský, je jasné, že jeho majitel může získat i nějakou certifikaci pro lesní hospodářství,“ dodal.

Les není továrna na dřevo, ekologové protestovali proti lesnické novele

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám