Hlavní obsah

IBM zruší 13 tisíc pracovních míst, hlavně v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americký počítačový kolos IBM chce během restrukturalizace firmy zrušit až 13 tisíc pracovních míst. O své posty přijdou nadbyteční manažeři především v Evropě. V zemích, kde obchody nejsou takové, jak si společnost představovala, navíc utlumí i svou aktivitu.

Článek

Největší výrobce počítačů na světě zaměstnává v Evropě asi 100 tisíc lidí, čtvrtina z toho pracuje ve Velké Británii. Viceprezident IBM Bob Moffat nechtěl říci, kterých zemí konkrétně se restrukturalizace bude týkat. Řekl ale, že "redukce se bude koncentrovat v Evropě, protože cílem je přemístit zdroje na trhy s vyšším růstem". Výsledky firmy jsou slabé například ve Francii, Německu nebo Itálii.

Německo je už smířeno s tím, že firma tu zavře servisní centra a bude je přesouvat do Maďarska nebo do ČR.

Omezení administrativy a některých činností bude stát asi 1,7 miliardy dolarů a firma počítá s tím, že je odepíše ze zisku ve druhém čtvrtletí. Firma už jednou svou činnost reorganizovala, bylo to na přelomu 80. a 90. let. Tehdy propustila asi polovinu zaměstnanců.

Zpráva přišla několik týdnů poté, co společnost zveřejnila výsledky za první čtvrtletí, zisk byl 1,41 miliardy dolarů, analytici ale očekávali mnohem víc.

Místa v Evropě ruší i GM

Na podzim loňského roku oznámil velké propouštění v Evropě i americký výrobce automobilů General Motors. V následujících letech chce propustit 12 tisíc lidí ve své dceřiné automobilce Opel v Německu, v britském Vauxhallu a švédském Saabu.

Restrukturalizace má koncernu ušetřit až půl miliardy eur ročně. GM rušení míst zdůvodnil tím, že obchody v Evropě se nedaří tak, jak si představoval, když na trh vstupoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám