Hlavní obsah

Hyundai Motor zvažuje umístění evropské továrny v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/PRAHA

Česká republika je mezi kandidáty na výstavbu evropské továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Podle agentury Johnap je na seznamu kandidátů vedle Maďarska, Polska a Slovenska.

Foto: tým inline24.cz

trasa závodu

Článek

Informaci potvrzuje i zpráva ČTK s odvoláním na agenturu Reuters, které tiskový mluvčí společnosti sdělil, že o novém závodě se má rozhodnout do počátku příštího roku. Agentura CzechInvest se k potenciální investici Hyundai odmítla vyjádřit s tím, že "by to bylo v této citlivé fázi netaktické a neprofesionální," sdělila Novinkám emailem tisková mluvčí agentury Jana Víšková.

Představitelé Hyundai Motor Co. A Kia Motors Corp. by měli podle jihokorejské agentury Johnap zahájit 12. října inspekci lokalit v kandidátských zemích. Agentura o tom informuje na svých webových stránkách.

Pro Českou republiku by investice znamenala příchod další automobilky a tím získání nových pracovních míst. Kromě domácí Škody Auto v Česku působí i společnost PSA Peugeot Citroën-Toyota, která svou továrnu staví u Kolína.

Možnou lokalitou Žatec

Jednou z možných lokalit pro výstavbu nové továrny by mohlo být město Žatec. Právě to totiž neuspělo v souboji se slovenskou Trnavou o investici PSA Peugeot Citroën. Korejci hodlají v Evropě vybudovat závod za 1,5 miliardy dolarů, který má vyrábět 300 tisíc automobilů ročně.

Jihokorejská automobilka Hyundai se na konci března letošního roku přestala zajímat o průmyslovou zónu Nošovice na Frýdeckomístecku. Důvodem měl být fakt, že zóna nebyla připravena na vstup investora. "Proto Hyundai ztratil o investici zájem a hledá si jiné místo," řekl tehdy vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Vítězslav Zamarský. [celá zpráva]

Do Soulu jede slovenský ministr

Do Soulu na jednání s čelními představiteli automobilky Hyundai se chystá slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko, který chce investorům nabídnout lokality nedaleko Trenčína nebo Žiliny. Slovenský ministr přiznal, že Česko má v jednáních náskok. Na Slovensku již působí Volkswagen a u Trnavy se staví závod PSA Peugeot Citroën. [celá zpráva]

Související témata:

Související články

Nošovice přišly o Hyundai

Jihokorejská automobilka Hyundai nebude investovat v průmyslové zóně Nošovice na Frýdeckomístecku. Důvodem má být to, že zóna není připravena na vstup...

Slovensko láká další automobilky

Po získání obří investice automobilky PSA Peugeot Citroën usiluje Slovensko o získání dalších investic v automobilovém průmyslu. Ve výhledu je britský Rover...

Výběr článků

Načítám