Hlavní obsah

Nošovice přišly o Hyundai

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Jihokorejská automobilka Hyundai nebude investovat v průmyslové zóně Nošovice na Frýdeckomístecku. Důvodem má být to, že zóna není připravena na vstup investora. "Proto Hyundai ztratil o investici zájem a hledá si jiné místo," řekl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Vítězslav Zamarský.

Foto: archiv města Mikulov

Turisté u renesančního obřího sudu na víno z roku 1643. Jde o nejstarší předmět ve vinařské sbírce Regionálního muzea v Mikulově.

Článek

 Informaci částečně potvrdil ředitel Czechinvestu Martin Jahn. "Opravdu nemůžeme automobilce Hyundai nošovickou průmyslovou zónu kvůli její nepřipravenosti nabídnout," uvedl Jahn. Podle něj ale nebylo jisté, že Hyundai postaví továrnu v Nošovicích. "Šance tady byla," dodal.

Ředitel Czechinvestu loni v září řekl, že o zónu v Nošovicích má zájem několik investorů. Jejich názvy ale nesdělil. "Byli bychom nejraději, kdyby se podařilo získat investora v oblasti výroby osobních automobilů," uvedl.

Výkup pozemků zablokován

Jednání o výkupu pozemků pro vybudování průmyslové zóny v Nošovicích uvázla na mrtvém bodě. Získání pozemků zablokovalo Zemědělské družstvo vlastníků a několik drobných majitelů. "Družstvo se stále staví k prodeji půdy negativně," sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Jalůvka, který ještě loni v říjnu ubezpečoval, že všechny pozemky v průmyslové budou zřejmě vykoupeny do konce roku 2002. "Zóna by měla být koncem roku 2002 v takové podobě, aby investor měl reálnou šanci se rozhodnout," řekl tehdy zástupce hejtmana.

Představitelé družstva ale dosud na návrh kraje nekývli. "My chceme zaručit takové podmínky, aby družstvo mohlo dále bezproblémově fungovat. Požadujeme zachování takové výměry pozemků, jež neohrozí jeho další budoucnost," prohlásil předseda družstva Jiří Vícha.

Již koncem letošního ledna místopředseda OS KOVO Josef Středula oznámil, že kvůli problémům s výkupy pozemků Hyundai pravděpodobně nebude investovat v Nošovicích na Frýdeckomístecku. "Situace je tak vážná, že investoři zvažují vstup na severní Moravu. Důvody jsou ekologická zátěž, nepřipravenost průmyslových zón a otázka blízkosti trhu," řekl Středula. Nošovická zóna měla podle odhadu měla přinést regionu 2500 přímých nových pracovních příležitostí a deset tisíc nepřímých míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám