Hlavní obsah

Huť Liberty Ostrava chce požádat soud o delší ochranu před věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Huť Liberty Ostrava požádá Krajský soud v Ostravě o prodloužení všeobecného moratoria, které ji chrání před věřiteli. Jeho platnost vyprší ve čtvrtek 21. března. Podnik ale potřebuje ochranu do doby, než se zhruba 1300 věřitelů vyjádří k restrukturalizačnímu plánu, to znamená minimálně do poloviny dubna.

Foto: Pavel Karban

Jedním z menších věřitelů huti Liberty Ostrava je Pavel Bánovský (v klobouku), majitel firmy BANSTEEL, dodávající do huti hutní materiály.

Článek

„Soud budeme žádat o prodloužení všeobecného moratoria,“ potvrdila mluvčí hutě Kateřina Zajíčková. Kdy tak učiní, neřekla. Podle mluvčího Krajského soudu v Ostravě Igora Krajdla nelze vzhledem k neveřejnosti řízení sdělit, zda Liberty už žádost podala.

Mluvčí hutě uvedla, že věřitelé mohou o restrukturalizačním plánu hlasovat do 15. dubna. Plán má dvě varianty. První počítá s domluvou se společností Tameh Czech na dodávkách energií za akceptovatelné ceny. V tom případě by huť spustila vysokou pec v létě a zaplatila dluhy do jara 2026.

„Plán B počítá s tím, že budeme energie odebírat od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, který instalujeme na podzim. V tom případě bychom vysokou pec spustili na přelomu let 2024 a 2025 a pohledávky splatili do konce roku 2025,“ nastínila Zajíčková. O tom, jakou cestou se Liberty vydá, bude jasno na konci dubna.

Mluvčí současně řekla, že firma zprovoznila kotelnu na koksovně, která dodává páru pro podnikový chemický závod, a od úterý se vrátí na pracoviště zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny. Jednat by se mělo přibližně o 300 lidí.

I nadále ale bude většina hutě mimo provoz. Ten Liberty přerušila loni před Vánocemi, stejně jako její dodavatel energií Tameh Czech, který skončil v úpadku.

Liberty Ostrava podle mluvčí žádné propouštění neplánuje

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám