Hlavní obsah

Hrozba tkví v platební neschopnosti států, varuje Světové ekonomické fórum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi největší rizika, kterým v současnosti čelí svět, patří zhoršující se vládní finance, které mohou stáhnout ekonomiky do dluhové krize. Kromě toho svět ohrožují nedostatečné investice do infrastruktury a chronické nemoci, jako diabetes, které zvyšují náklady na zdravotnictví a omezují růst. Vyplývá to ze zprávy Globální rizika 2010, kterou zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF).

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

Velké země podle WEF odpověděly na finanční krizi stimulačními balíčky a převzetím záruk za soukromé dluhopisy. To jim sice může pomoci zabránit nejhorší recesi, ale rovněž přináší vysoké zadlužení zemí, které dělá starosti finančním trhům.

Riziko je zvlášť vysoké pro vyspělé země, protože mnoho rozvíjejících se ekonomik, nejen v Latinské Americe, již bylo donuceno kvůli dřívějším problémům dát své rozpočty do pořádku. WEF zveřejnilo zprávu před pravidelným výročním zasedáním, které se uskuteční v Davosu od 27. do 31. ledna.

Nedostatečné investice do infrastruktury jsou podle WEF dokonce jedním z nejrychleji rostoucích rizik. Za další nebezpečí považuje riziko kolapsu cen majetku, rizika spojená s Afghánistánem a možné zpomalení růstu v Číně, které by mohlo postihnout zaměstnanost, způsobit sociální nepokoje a poškodit vývoz v rámci regionu i v dalších oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám