Hlavní obsah

Hospodští: zvýšení DPH je zbytečné

Právo, vč, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatelé v pohostinství jsou přesvědčeni, že restaurační služby není nutné přeřazovat od 1. května ze snížené do základní sazby. A to přesto, že minulý týden ministři financí zemí EU zamítli pokus Francie prosadit sníženou sazbu pro restaurační služby.

Foto: Jan Kaše

Historické fotografie- srpen 1945- projev amerického velvyslance Laurence Steinhardta za přítomnosti velitele XXII. sboru americké armády E. Harmona

Článek

"Výsledky byly v ČR interpretovány tak, že se naše sazba v důsledku toho musí zvýšit. Ale tak to není," uvedl v úterý v Praze ředitel McDonald"s ČR Michael Friedrich. Podle jeho slov jednání v EU není uzavřeno a může opět proběhnout už v únoru.

"Lze v klidu vyčkat, jak se EU rozhodne. Pokud bude politická vůle, tak lze udržet nižší sazbu DPH," uvedl Friedrich. Jak dále řekl, i kdyby se EU nedomluvila na nižší sazbě, ČR má stále šanci získat výjimku. "Portugalsko ji získalo, až když bylo členem," uvedl Friedrich. Dnes mají v ČR restaurační služby sazbu 5 procent.

Podle Mirky Luprichové, prezidentky HO.RE.KA. - Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu, by zvýšení sazby zlikvidovalo 15 až 20 procent podnikatelů, zejména v oblastech s vyšší nezaměstnaností a nižší kupní silou. Problém DPH se podle ní nedotýká pouze restaurací, ale i závodního stravování a nemocničních jídelen.

Z analýzy, kterou uskutečnila společnost INCOMA Research, plyne, že výše sazby DPH má značný vliv na kvalitu a rozvoj pohostinství. Podle Radka Mužíka z této firmy by zvýšení daně vedlo i ke snížení konkurence ČR v oblasti turistických služeb. "Už teď máme co dohánět," uvedl.

Mládek: pleny nechat, kde jsou

Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) se domnívá, že legislativa EU umožňuje i nadále uplatňovat sníženou sazbu DPH na dětské plenky. "Stát chce podporovat mladé rodiny, proto nerozumíme tomu, proč nevyužije možnosti zachovat sníženou sazbu daně," sdělil Právu předseda republikového výboru SOS František Lobovský. Podle některých odhadů by zvýšení sazby například z 5 na 22 procent znamenalo pro průměrnou rodinu vyšší výdaje o téměř 2500 korun za rok.

Možnost zachovat plenky ve snížené sazbě v minulých dnech odmítla náměstkyně ministra financí Yvona Legierská. "My jsme požadovali Brusel o vyjádření k této problematice a máme jednoznačné písemné stanovisko, že dětské plenky musí být zařazeny v základní sazbě," uvedla Legierská v České televizi. Poslanec Jan Mládek (ČSSD) má však na věc jiný názor: "Já si myslím, že v tomto detailu bychom možná na to neměli přistoupit," řekl nedávno.

Provozovatelé chtějí internet do nižší sazby

Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) předložila v úterý rozpočtovému výboru Sněmovny návrh, aby v chystaném zákoně o DPH byly internetové služby přeřazeny ze základní 22procentní sazby do snížené.

Až do letošního 1. ledna měl internet spolu s ostatními telekomunikačními službami jen pětiprocentní DPH. Jeho přeřazení do 22procentní sazby považuje APVTS za nerozumné opatření, které může výrazně omezit rozvoj internetu v ČR. "Internet by naopak měl být finančně dostupný pro všechny," zdůrazňuje výkonná ředitelka APVTS Hana Jelínková.

Pokud by se internetové služby vrátily do pětiprocentní DPH, přišel by podle asociace státní rozpočet nanejvýš o 390 miliónů korun ročně. APVTS by ale souhlasila i s kompromisním řešením, například s desetiprocentní sazbou. V tom případě by příjmy státu byly nižší o 284 miliónů korun.

Internet v současné době využívá zhruba třicet procent obyvatel ČR. Například ve Švédsku ale využívá internet 63, ve Švýcarsku 55 a v Německu 47 procent obyvatel.

Anketa

Přiměje vás zdražení k omezení návštěv restauračních zařízení a cukráren?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Reklama

Související články

Po vstupu do EU výrazně zdraží restaurace

Pakliže pravidelně navštěvujete restaurace, připravte se, že od 1. května budete muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Po vstupu do EU totiž výrazně...

Výběr článků

Načítám